Salo s trbuha uklanja se iskučivo ‘matematikom’

Da biste uklonili salo s trbuha, broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih

Japanski sociolog Tetsuya Saito, održao je svojedobno za polaznike Ishikawa škole u Tokiju duhovito predavanje na temu ‘Sto najvećih zabluda civilizacije’. Počeo je, sjećam se, zabludama da pas voli kost, da je muški mozak veći od ženskog pa je stoga i muškarac pametniji od žene, a završio informatičkom zabludom da funkcija ‘help’ u suvremenim kompjuterskim programima može biti od bilo kakve pomoći.

Da je prof. Saito kojim slučajem bio kineziolog, vjerojatno bi spomenuo i najpoznatiju zabludu o mršavljenju koja kaže da se salo s trbuha skida trbušnjacima!?

Ako pripadate onima koji još uvijek njeguju ovu zabludu, morat ćete prihvatiti medicinsku činjenicu da se salo s trbuha uklanja isključivo – matematikom: broj unesenih kalorija mora biti manji od broja potrošenih i ako to nije tako nikakvi ‘trbušnjaci’ ne pomažu.

Treba ipak reći da sve vježbe koje jačaju i aktiviraju trbušnu muskulaturu (pa i ova naša današnja!) imaju izvanredno djelovanje na pravilnu liniju trbuha i pomažu mršavljenju iako izravno ne skidaju salo. Naime, jasno je prije svega da je skladno razvijena i aktivna trbušna muskulatura izvanredna prevencija lošeg držanja, onog karakterističnog ‘otromboljenog’ trbuha, te svih kifoznih i lordoznih deformacija kralješnice toliko čestih u današnje vrijeme.

Nadalje, vježbe poput današnje jačaju ne samo trbušnu muskulaturu, nego i mišiće donjeg dijela kralješnice čime se optimalizira djelovanje živaca autonomnog živčanog sustava koji inerviraju sve probavne organe. Izravna posljedica je savršen probavni sustav, koji je i te kako odgovoran za razgradnju masnoća, pravilnu probavu i vitku liniju.

Pedantni fiziološki cjepidlake podsjetili bi da vježba djeluje na bolju probavu stimulirajući cirkulaciju unutar probavnog sustava zbog razlike tlakova između torakalne i abdominalne šupljine, koje se kod ove vježbe stvara naizmjeničnim kontrakcijama i opuštanjem.

I još za kraj, ako ste razočarani činjenicom da današnjom vježbom nećete ukloniti salo s trbuha, evo dodatka za utjehu: drevni jogiji uvjeravaju nas da se ovom vježbom (što zbog djelovanja fiziologije, što zbog nekih tamo nižih čakri) pospješuju sve spolne funkcije.

 

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari