Zašto bi i muškarci trebali prakticirati jogu?

Iako je joga nizom ozbiljnih medicinskih istraživanja dokazana kao izvanredno uspješna u prevenciji niza bolesti suvremenog muškarca, još je uvijek, posebno u Hrvatskoj, neka vrsta 'ženske rekreacijske discipline'

Zanimljiv je dijalog s tržnice prenijela nedavno jedna radijska postaja. Na opasku mlade dame da su joj krumpiri skupi, ova je odgovorila: “Nisu moji krumpiri skupi, nego si se ti loše udala!“ Istovremeno, na jednom internetskom forumu o idealnom muškarcu, jedan je iskreno napisao: “Prevalio sam četrdesetu, bolestan sam, nezaposlen i ne osobito lijep. Kome bih ja mogao biti idealan?” Ove se dvije izjave savršeno uklapaju u sociološke studije prema kojima je suvremeni muškarac neprekidno u žrvnju svojih želja, paklene konkurencije svakodnevnog posla i onoga što se od njega u ‘kao muškarca’ očekuje.

Prema europskim statistikama od 10 fatalnih rizika sredovječnog muškaraca, na vrhu su bolesti srca i rak, zatim depresija (isto kaže i Svjetska zdravstvena organizacija), a na osmom samoubojstvo, čak češće od bubrežnih tegoba ili Alzheimera. Iako, dakle, suvremeni muškarac ima puno važnijih briga od razmišljanja ‘kako postati idealan’, iznenađujuće je koliko je malo muškaraca spremno učiniti nešto za svoje zdravlje, za razliku od žena koje puno više o tome misle. Francuski psiholog Jean Luc Rolland pripisuje to tzv . ‘povijesnom osjećaju sramote od priznanja vlastite ranjivosti’, koja kao da je genetski tisućama godina usađena u mušku psihu zbog čega se muškarci prečesto iscrpljuju preko granica svojih mogućnosti nastojeći postići uspjeh u poslu, zanemarujući pritom alarmantne signale svoga tijela o “postupnom procesu unutarnjeg raspadanja” kako to pomalo dramatično naziva Rolland. Iako je joga nizom ozbiljnih medicinskih istraživanja dokazana kao izvanredno uspješna u prevenciji niza bolesti suvremenog muškarca (kojima se posljednjih godina pridodaje i sve više pratećih tegoba ‘andropauze’), još je uvijek, posebno u Hrvatskoj, neka vrsta ‘ženske rekreacijske discipline’. Muškarci uglavnom odabiru nogomet, tenis ili samo rade 12 sati po dnevno. Posljedice nije teško predvidjeti i već se pokazuju.

VJEŽBA ZA MIŠIĆE RAMENA

Današnja vježba jednako je dobra za žene i muškarce, a posebno se preporuča poslovnim ljudima, jer opušta i smiruje, a uklanja bolove u slabinskom dijelu kralješnice i jača opću otpornost.

Iz početnog sjedećeg položaja uz udisaj podignite ruke visoko iznad glave, a da ne podižete ramena i ne savijate kralješnicu, a zatim ih uz mirni izdisaj spustite na koljena, pa cijeli pokret ponovite nekoliko puta.

joga

joga

Tekst preuzet sa stranice Medical Yoga Centra Zagreb!

Komentari