Kako prostor u kojem živimo utječe na naše zdravlje

Zima je prošla i više nema opravdanja za rijetko provjetravanje doma i spavanje sa zatvorenim prozorom. Ne samo da će ovako boravak u prostoru biti ugodniji, nego i bolji za vaše zdravlje

Uslijed globalnog zatopljenja i činjenice da su zime sve blaže, kao i toga da se manje vozimo javnim prijevozom a više automobilima, životom u stanovima koji su pregrijani pa zimi nosimo kratke rukave kad smo kod kuće te sklonosti da više vremena provodimo u zatvorenim prostorima a manje šetamo, postali smo opsjednuti hladnoćom. I to u smislu da nam je uvijek hladno i da se teško navikavamo kada dođu hladniji jesenski dani, a o zimi da i ne govorimo. A takvim neprirodnim odnosom prema hladnijim vremenskim prilikama i želji da nam neprestano bude jako toplo samo štetimo svome zdravlju. Tako tvrdi liječnik Ashley Grossman, dugogodišnji profesor na uglednom Oxfordu. Ovaj poznati endokrinolog u svome je intervjuu za britanski Telegraf izjavio kako zatvoreni i pregrijani prostori ne samo u našim domovima nego i na radnim mjestima, kafićima, restoranima i trgovačkim centrima usporavaju prirodan proces sagorijevanja kalorija. To dovodi do debljanja, ali i pojave dijabetesa.

Hladnoća ubrzava metabolizam

Svoje je tvrdnje potkrijepio dvama istraživanjima. Jedno od njih došlo je do otkrića kako porast temperature za svega jedan stupanj svake godine dovede do 100 000 novih slučajeva dijabetesa u SAD-u. Tijelo sagorijeva manje masti što mu je toplije, a to dovodi do osjetljivosti na inzulin odnosno dijabetesa tipa 2 i debljanja. Zato je dobro boraviti na hladnoći, ne zagrijavati pretjerano prostorije i ne navlačiti na sebe nepotrebno puno slojeva odjeće.

Drugo istraživanje provedeno u Medicinskom centru u Maastrichtu dokazalo je kako par stupnjeva niža temperatura u zatvorenim prostorima (primjerice od 15 do 17 stupnjeva, umjesto 20 i više) može smanjiti tjelesnu težinu jer se ubrzava proces sagorijevanja kalorija i jer hladnoća ubrzava metabolizam i do pet puta. Otkrili su primjerice kako drhtavica uslijed hladnoće sagorijeva 400 kalorija na sat. Stoga je dobro i tijekom noći, naročito kada prođe zima, držati prozor spavaće sobe barem malo odškrinut.

Komentari