Izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi’ u Zagrebu

U Kineskom paviljonu Zagrebačkog Velesajma otvorena je izložba 'Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi', a trajat će sve do 16. kolovoza

Izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi’ obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa. Imate mogućnost doživjeti nasljeđe velikog genija uživo, na način da upravljate nekima od izloženih strojeva te nakratko otputujete u Leonardovo doba, ili preciznije – u Leonardov genijalni um.

Nasljeđe genija

Nasljeđe tog genija su neobične naprave koje je izumio, veličanstvena umjetnička djela i crteži koje je stvorio te koji još i danas, nakon više od 500 godina, u nama izazivaju strahopoštovanje.

Nakon proučavanja njegova djela ‘Codici Vinciani’, držeći se svih Leonardovih naputaka, grupa stručnjaka i vještih majstora iz Firence, uspjela je proizvesti interaktivne strojeve u realnoj veličini uporabom istih materijala koje je Leonardo da Vinci u svoje doba imao na raspolaganju.

Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu…stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.

Foto: Profimedia

Komentari