Život ‘Iza zaključanih vrata’

Prema romanu 'Iza zatvorenih vrata' autorice B. A. Paris snimat će se i film. U nastavku vam donosimo kratak sadržaj romana te intervju s autoricom

Roman ‘Iza zaključanih vrata’ uspješan je hit, roman B. A. Paris, koji će vas držati dugo budnima i zasigurno otvoriti brojna pitanja pred kojima često zatvaramo oči. Velika književna senzacija oduševit će posebno obožavatelje psiholoških zapleta. A prema njemu će se snimati i film.

Prije intervjua s autoricom romana, donosimo vam kratak sadržaj romana!

Mnogo je, naizgled, savršenih parova oko nas. Jack i Grace čine se upravo takvima. On je naočit, a usto i bogat muškarac. Ona je lijepa, elegantna žena i savršena domaćica. Njegovo joj bogatstvo dopušta da se ne mora zaposliti, a pažnja koju poklanja njezinoj oboljeloj sestri velikodušna je i dirljiva. Očarali su društvo u kojem se kreću, no naći se s Grace nasamo, njezinim novim prijateljicama nemoguća je misija. Ona toliko obožava svojega muža da ne ide nikamo bez njega. Ne može sama izaći na kavu, čak nikada ne odgovara ni na telefonske pozive pa stoga čudi zašto su na prozorima spavaće sobe rešetke…

B. A. Paris

I u Hrvatskoj vlada veliki interes za vašom knjigom ‘Iza zaključanih vrata’. Premda se o nasilju većinom šuti, čini se kako ih ipak zanima ta tematika. Kako vi komentirate ovaj uspjeh knjige?

Zahvaljujem se, zbilja mi je drago čuti za uspjeh knjige u Hrvatskoj. Mislim da je upravo ta šutnja glavni razlog interesa za ovu knjigu. Psihološku manipulaciju – osnovnu temu mog romana – iznimno je teško potvrditi i dokazati, jer ona nema fizičke dokaze. Na jedan način mislim da je pravo olakšanje početi razgovarati o tom problemu.

Što vas je nagnalo na pisanje ovog romana?

Jednom sam imala sumnje u brak mojih prijatelja, činilo se sve nevjerojatno savršeno pa sam se počela pitati je li moguće da je ona možda pod kontrolom svog supruga. To mi je dalo ideju za priču – moja mašta je učinila svoje i nastala je knjiga Iza zatvorenih vrata.

Radnja romana je ubrzana što roman čini dodatnom uzbudljivim i napetim. I proces pisanja išao je istim tempom? 

Začudo, s obzirom na temu, priča je tekla vrlo brzo. Neke dijelove je očito teže pisati od drugih, ali sve u svemu, sam proces je glatko tekao, jer sam znala kraj i kamo priču moram voditi.

Sam naziv knjige dosta je efektan i popularan. Prvenstveno podsjeća na dramu J. P. Sartrea ‘Iza zatvorenih vrata’…

Roman je imao dosta različitih naslova prije konačnog. Moj urednik i ja smo se složili da je ‘Iza zatvorenih vrata’ najbolji, a i najzanimljiviji.

Kad smo već spomenuli dramu J.P. Sartrea koja je poznata po često citiranom ‘Pakao je onaj drugi’ , biste li to mogli povezati s temom ove knjige?

Zanimljiva komparacija. U životnoj priči glavne junakinje Grace, Pakao je definitivno onaj drugi – Jack! No, također mislim da je Sartre u tome naglasio da je Pakao onaj drugi jer nas drugi gledaju s kritičnim okom – sude nam – što upućuje na to da stalno ispitujemo svoju savjest, što može biti veoma neugodno. Ovo se također odnosi na Grace. Jack joj konstantno govori da nikad neće imati hrabrosti ostaviti ga. Zbog toga, ona stalno ispituje svoje slabosti, ravnodušnost i nesposobnost da zaštiti Millie od njega.

Što vas je inspiriralo da ocrtate ovako uvjerljive karaktere glavnih likova?

Malo sam istraživala priče o ženama koje su bile zatvorene i psihički zlostavljane od strane svojih supruga, a inspiraciju za Millie sam našla u sestri moje prijateljice iz djetinjstva. Ponekad neka sjećanja budu toliko jaka da ih uporabite. Za Jacka je bilo dovoljno zamisliti i pokušati razumjeti čovjeka s teškim ožiljcima iz djetinjstva koje su uvjetovale razvijanje njegovih psihopatskih sklonosti.

Potvrđeno je da će se snimati film prema vašoj knjizi. Kome biste dali glavne uloge da možete birati?

Jack bi bio Michael Fassbender ili Rufus Sewell. Oni bi zaista bili prikladni. Grace bi odlično utjelovila Emma Stone, međutim ranjivost i nježnost poput Grace posjeduje i Emma Fox. A za Millie -Natalia Goleniowska, iako je možda malo mlada. Smiješna je i strastvena, baš kao što sam zamislila Millie. Nažalost, mislim da neću imati pravo glasa za odabir glumačke postave, ali to su moje želje!

 

Komentari