Tiflološki muzej kao ‘Najbolje mjesto za spoj na slijepo’

Tiflološki muzej najavljuje izložbu/osjetilno putovanje koje zavodi i budi osjetila

Doživi. Probaj. Zavedi. Dodirni. Izazovna, suptilna, intrigantna i vrlo seksi – izložba Tiflološkog muzeja ‘The best place for a blind date/Najbolje mjesto za spoj na slijepo’, koja se otvara 20. prosinca u 19 sati, a možete ju posjetiti do 31. siječnja, (za)vodi u avanturu otkrivanja sveopće virtualnosti u svim segmentima života.

tifloloski-muzej-01

‘Naziv ‘blind date’ donekle je samo paradigma, budući da zbog virtualnosti veliki dio toga doista doživljavamo ‘na slijepo’. Želja nam je odvesti vas na osjetilno putovanje, koncepcijski podijeljeno u dva dijela, međusobno neovisna, ali povezana. A što vas sve točno čeka na tome putovanju, koji predmeti, mirisi i zvukovi, nećemo još za sada otkriti’,  kažu autori izložbe Morana Vouk i Igor Maroević, kustosi Tiflološkog muzeja.

morana-vouk-i-igor-maroevic-autori-izlozbe-i-kustosi-tifloloskog-muzeja-01

Jedan dio izložbe zamišljen je kao svojevrsna proširena Tamna soba gdje će posjetitelji moći na različite načine p(r)obuditi svoja osjetila. Tamna soba inače je dio stalnog postava Tiflološkog muzeja i svrha joj je dočarati stanje nevida, odnosno situaciju bez mogućnosti primanja vizualnih informacija. Ujedno je i multisenzorička soba s obzirom da posjetitelj može/mora osvijestiti sva preostala osjetila (dodir, sluh, okus i njuh). Za olfaktivnu senzaciju izložbe pobrinut će se Borut Mihalić, mirisni guru, a producent izložbe je Borna Subota, EXE produkcija.

Tijekom izložbe posjetitelji će se u mraku kretati po prostoriji s intrigantnim predmetima, mirisima, zvukovima i teksturama s kojima se i inače svakodnevno susreće, no, s obzirom da ih ne vide, ova svakodnevica postaje potpuno novo, moglo bi se reći, senzacionalno iskustvo.

U drugom dijelu izložbe moći će se pogledati dokumentarni film ‘Ljubav nije slijepa’ redateljice Višnje Biti, nastao 2004. u produkciji Hrvatskog filmskog saveza, ali i ‘poigrati’ s očekivanjima, predrasudama ili sudbinom. U njemu će također biti ostvarena i virtualna veza s Muzejem prekinutih veza, a fizička/taktilna poveznica između dva muzeja nalazit će se i u Muzeju prekinutih veza.

Tiflološki muzej sadrži građu vezanu, uglavnom, uz osobe oštećena vida, a kroz stalni postav i nove izložbe nije im cilj simulirati sljepoću onome koji vidi, već prikazati mogućnosti i ograničenja vida.

Komentari