Kućne biljke opasne za vaše ljubimce

Mnoge popularne cvjetne vrste koje rastu na našim balkonima, vrtovima i u domovima sadrže štetne sastojke koji mogu biti vrlo opasni po zdravlje vaših mački i pasa

Iako zvuči nevjerojatno, na svijetu je do sada zabilježeno oko 700 vrsta biljaka koje mogu štetiti kućnim ljubimcima – mačkama i psima i to zbog otrova koje sadrže. Zbog toga može doći do trovanja životinja i obolijevanja i otkazivanja nekih organa, koje u nekim slučajevima završi čak i smrću. Stoga prije odluke da nabavite ljubimca provjerite što ste zasadili na svome balkonu, vrtu ili što držite u kući. Isto vrijedi i ako je ljubimac već prisutan u vašem domu – pregledajte cvijeće i rješite se štetnih vrsta. Neke vrste otrovne su za obje vrste, a druge samo za jednu od njih.

DRACENA – Popularno sobno cvijeće, prisutno u mnogim domovima, otrovno je i za pse i za mačke i to zbog saponina koji sadrži. Nakon konzumiranja listova biljke, javlja se kod životinja povraćanje, gubitak apetita, pretjerano slinjenje, pa čak i depresija.

LJILJANI – Morat ćete se odreći ljiljana i uživanju u njihovim prekrasnim velikim cvjetovima, i to bilo koje njegove vrste, ako imate mačku u svome domu jer su njegovi cvjetovi i stabljika otrovni te mogu izazvati povraćanje i gubitak apetita. Jedna od vrsta, ljiljan mira opasan je i za pse te izaziva iste simptome kao i kod mačaka.

ASPARAGUS – Sobna paprat, naročito njezine bobice, sadrži sapogenin, tvar koja je otrovna za pse i mačke. Javljaju se simptomi poput povraćanja i dijareje.

DIFENBAHIJA – Otrovna je za obje vrste ljubimaca i konzumacija listova može izazvati jaku iritaciju usne šupljine, poteškoće pri gutanju te povraćanje.

LAŽNA PALMA – Ova vrsta palme može se naći u mnogim vrtovima na Mediteranu, ali zna uspjeti i u kontinentalnim dijelovima. Može biti vrlo štetna za mačke i pse, naročito njezini plodovi. Dolazi do otkazivanja jetre što zna imati i smrtonosan ishod.

LOVOR – Ukrasni grmovi koji rastu u vrtu i okućnici po cijeloj Hrvatskoj mogu biti i štetni za vaše ljubimce ako konzumiraju njihove listove, bez obzira o kojoj se vrsti radi. Simptomi su povraćanje i grčenje mišića, a može se dogoditi i zatajenje srca.

 

Komentari