Znoje li se psi?

Vjerojatno ste se nekada pitali kako vaši ljubimci podnose velike ljetne vrućine

Psi se doista znoje, ali ne na isti način kao ljudi, kao ni iz istih razloga. Kada se temperatura tijela povisi kao posljedica povećanja temperature okoline ili pojačanog rada i aktivnosti, tijelo se počinje znojiti.

Za razliku od ljudi, njihove žlijezde, koje imaju po cijelom tijelu, uopće nisu uključene u regulaciju temperature. Toplinu reguliraju isparavanjem kroz dišni sustav, odnosno dahtanjem. Na taj način osiguravaju da vlažnost s jezika ispari, a ubrzanim disanjem dodatno se osigurava ventilacija zraka kroz pluća s posljedičnim isparavanjem topline u okolinu i značajnim hlađenjem organizma.

U održavanje optimalne temperature tijela psa uključen je i dlačni pokrov, čija je uloga sprječavanje pothlađivanja organizma za vrijeme hladnijeg vremena, odnosno pregrijavanja za vrijeme toplijeg vremena. Unatoč tome što je njihov mehanizam održavanja optimalne temperature dobar i učinkovit, naša pomoć dobro je došla.

Stoga za vrijeme vrućih i sparnih  dana mijenjate vodu svom ljubimcu nekoliko puta na dan. Osigurajte mu mjesto koje će biti zaštićeno od sunca i koje će mu ograničiti igru i aktivnost na suncu.

Komentari