Colombo – grad u kojem umjesto golubova, po gradskim krovovima skaču vjeverice!

Iako je Colombo obično tranzitna postaja ako posjetite Šri Lanku te putujete prema obalnim mjestima i unutrašnjosti, u ovom ćete putopisu upoznati razloge zbog kojih ga ne biste trebali zaobići

Ime glavnoga grada Šri Lanke, Colombo, u prijevodu bi značilo Zeleni mango. Poveznica je to s mnogobrojnim parkovima i šetnicama kojima grad obiluje.

Beach promenade Galle Face Green, Colombo

Kao u svakom velegradu, bez obzira na kojem se kontinentu nalazio, i u Colombu će vas dočekati užurbani ritam, prometni kaos u kojem svakodnevno sudjeluje gotovo 2 milijuna njegovih stanovnika u 15 gradskih zona; buka u zraku, vrućina betona, mnoštvo malih trgovina s voćem i sokovima, štandovi s plodovima kokosa, trgovine tekstilom, suvenirima i uličnom hranom…

Jami Ul Alfar Mosque u Pettah Districtu u Colombu

Jedno ga ipak čini drukčijim – umjesto golubova, po gradskim krovovima skaču vjeverice. To nisu one njujorške vjeverice iz Central Parka već minijaturne, pitome i nadasve znatiželjne životinjice. U svakom dijelu grada vidi se kolonijalna ostavština: od arhitekture, naziva četvrti i ulica, do školskog sustava i sveprisutnog rituala ispijanja čaja. U 16. stoljeću Šri Lanka je bila portugalska kolonija; 1656. vlast su preuzeli Nizozemci, a njih su 1796. zamijenili Britanci. Svaka od tih kolonijalnih sila sudjelovala je u izgledu današnje Šri Lanke i njezinoga glavnoga grada. Jedan od najpoznatijih turističkih punktova je stara nizozemska bolnica u kojoj su smješteni restorani i butici. Colombo ima 4 luke i dva aerodroma i najveće je prometno, trgovačko i financijsko središte države.

Muzeji i atrakcije

Većina turista najprije će obići muzeje, kako bi saznali nešto više o kulturi zemlje koju posjećuju. U Colombu možete obići Nacionalni i Prirodoslovni muzej, Nacionalnu umjetničku galeriju, Muzej željeznice, Muzej nizozemske vladavine i Pomorski muzej. Uz muzeje se nalaze i sakralni objekti svih religija: crkva sv. Petra, džamije i hinduistički hramovi Pettah i Kotahena, Sambodhi Chaitaya, crkve Wolvendaal i sv. Antuna, katedrala sv. Lucije… po kojima se vidi da u Colombu postoji suživot između budista, hinduista, muslimana i kršćana, što ga čini kozmopolitskim gradom.

Large Buddhist statue u Gangaramaya Temple, Colombo

Ako vam ostane vremena (Colombo je obično tranzitna postaja na putu prema obalnim mjestima i unutrašnjosti), svakako posjetite Dehiwala zoološki vrt i upoznajte se s ovdašnjim životinjskim vrstama prije no što se sretnete s nekima od njih u nastavku putovanja.

Pettah

U ovom užurbanom i kaotičnom trgovačkom dijelu grada živi velik broj muslimana i Tamila. To se primjećuje po lokalnim trgovinama koje su poprimile izgled blistoistočnih bazara. U zanimljivo uređenim trgovinama tekstilom naći ćete najkvalitetniju svilu koja se prodaje na metar, ili kao gotove, ručno izvezene haljine. Posebno se ističe oprema za tradicionalna vjenčanja koja zauzima središnje mjesto u izlozima trgovina. Ovdje ćete naći i zlatarnice i draguljarnice, kao i otvorene tržnice s voćem i povrćem. U ovom dijelu grada nalazi se i Fort – željeznička postaja te autobusni kolodvor; stoga pokušajte izbjeći ‘rush hour’ jer je tada nesnosna gužva.

Glavna ulica u Pettah Districtu u Colombu

Cinnamon Gardens

Poželite li se skloniti od gradske buke, pođite u poznati Cinnamon Gardens, pravu ‘noble’ četvrt u kojoj žive imućniji stanovnici Colomba. Tu ćete vidjeti raskošne vile, pomodne restorane, poznati polo klub te rezidencijalne objekte. Pomno sređeno i održavano zelenilo te lijepe i čiste ulice, prava su suprotnost ostatku grada koji je, kao i većina azijskih gradova, mješavina svega i svačega: od malih pretrpanih trgovina s najrazličitijom robom i uličnih restorana s azijskom kuhinjom, do štandova s voćem i sokovima.

Independence Memorial Hall, Cinnamon Gardens, Colombo

Jedna od najvećih gastronomskih atrakcija u Colombu svakako je kultni restoran Ministry of Crab, uvršten u top 50 azijskih restorana. Ako ga želite posjetiti, potrebno je mjesec dana unaprijed rezervirati stol, uplatiti paušal za rezervaciju (koji će vam se odbiti od ukupnog računa, no ako se ne pojavite u dogovoreno vrijeme, ostajete bez njega) i pojaviti se u dogovoreni dan i dogovoreno vrijeme. Kao što mu i ime kaže, ovdje se pripremaju rakovi na sve moguće načine. Vrstu i veličinu raka birate sami, o čemu ovisi i cijena. Prema našim mjerilima, restoran je srednjeg cjenovnog razreda, no gastronomski doživljaj i ambijent stare nizozemske bolnice u kojoj je smješten, uistinu je jedinstven. Dok čekate da se oslobodi vaš stol, u istom prostoru možete obići draguljarnicu i trgovinu lokalnim proizvodima, a u susjednom dijelu je najpoznatiji šrilanski Ceylon Spa.

Više o Šri Lanki, ali i brojnim drugim atraktivnim destinacijama koje možete odabrati za neko od svojih budućih putovanja, doznajte na Međunarodnom sajam turizma PLACE2GO koji će se od 17. do 19. ožujka održati u Areni Zagreb! Više o sajmu doznajte ovdje!

Komentari