Zimovanje u Kranjskoj Gori koje budi posebne uspomene

Premda je nevjerojatan užitak u Kranjskoj Gori boraviti tijekom toplijih mjeseci, zimovanje u tom slovenskom mjestu ima tu neku posebnu čaroliju

Samo ime tog malog mjesta u Sloveniji, okruženog šumama i moćnim Aplama – Kranjske Gore, u času budi sjećanja na divne osamdesete. I to je bilo vrijeme kad su odlasci na skijanje bili luksuz, ali drugačije od današnjeg vremena kada postaje sve izraženiji jaz između bogatih i siromašnih (barem se tako u javnosti percipira one koji idu i one koji ne idu na skijanje, jer si ga ne mogu priuštiti čak ni na kredit ili im takva varijanta jednostavno ne pada na pamet). Skijanje danas (kako sam nedavno čula od jedne prijateljice) čak predstavlja način za utaživanje ‘snobizma’. Pa ako vas nipošto ne zanima takva ‘varijanta’ , već samo idealna destinacija za istinsko uživanje ne samo u skijanju, već i u svim ljepotama prirode, možda vam se zanimljivom učini baš Kranjska Gora. Mjesto u koje sam prvi put bila osamdeset i neke, s mamom i njezinim kolegama s posla, i u kojem sam prvi put isprobala čari tog zimskog sporta. Premda se ne sjećam previše detalja s toga našeg zimovališta, danas definitivno ‘plačem od smijeha’ na spomen Mišinih hitova koji su se orili u automobilu cijelim putem od dalekog Splita. I premda se nedavno, kad sam nakon mnogo godina vratila u Kranjsku Goru, u automobilu vrtila neka druga glazba, na koncu je jednak bio osjećaj sreće nakon nekoliko dana provedenih ondje. Za svaku preporuku, ne samo zimi, već i u proljeće jer sam i tada imala priiku uživati u čarima tog slovenskog ‘uživališta’, i ljeti, i u jesen…

U nastavku doznajte što to nikako ne smijete propustiti posjetite li (ove zime) to malo čarobno mjesto podno Alpa!

1. Jezero Jasna
Prije prvih zavoja na cesti prema Vršiču, najvišem cestovnom prijevoju u Sloveniji koji vodi do istoimenog vrha, smješteno je jezero Jasna. Mir koji ga okružuje, kristalna voda, idilične planine prekrivene snijegom, jednostavno oduzimaju dah. Jasnu čine dva povezana umjetna jezera uz rijeku Pišnicu, u blizini kojih je i mala hidroelektrana. Kip kozoroga koji se uzdiže iznad jezera jedan je od najfotografiranijih motiva Kranjske Gore, a posebno ga obožavaju ljubitelji selfija. Poput mnogih turista, teško ćete odoljeti da se ne fotografirate baš na njegovim leđima (nisu odoljeli ni najstariji članovi naše ekipe u igri ‘Potraga za blagom :-)).

Jezero Jasna
Jezero Jasna

2. Ruska kapelica
Samo četiri kilometra od jezera, prekrasna je ruska kapelica pred kojom je grob neznanog vojnika. Sagrađena je u spomen na poginule ruske zarobljenike, koji su gradeći cestu od Vršiča do Trente, poginuli u snježnoj lavini prije stotinu godina.

3. Izvor vode na cesti uz Vršič
Ne propustite popiti čistu planinsku vodu iz prirodnog izvora, smještenog na početku ceste na Vršič. Legenda kaže da će vam ova moćna voda ispuniti sve želje (ja još čekam ispunjenje svoje, ali sve nekako ‘miriše’ na to da će mi se ispuniti :-)), a nutricionisti da će zadovoljiti vaše potrebe za mineralima i vitaminima.

4. Priča o Kekecu (priča moje mladosti :-))
Ako ste i vi u okviru školske literature čitali ili pogledali film o Kekecu i danas se sjećate hrabrog dječaka koji se suprotstavio zločestom Bedalcu i oslobodio Mojcu! Ako niste znali Kekec dolazi baš iz Kranjske Gore. Nećete odoljeti još jednom selfiju uz njegov kip, a krenete li od kipa niže cestom prema središtu mjesta, u ulici Podbreg naići ćete na rodnu kuću Josipa Vandota, autora trilogije o Kekecu.

Maskota Kekeca

5. Središte Kranjske Gore
Pitoreskna Kranjska Gora, smještena podno Julijskih Alpi nastala je u 10. stoljeću, pa će vas u središtu mjesta oduševiti stare drvene kuće. Najstarija od njih – Liznjekova kuća, danas je muzej u kojem ćete doznati kako su živjeli bogati seljaci u drugoj polovici 17. stoljeća. U njezinoj blizini, na trgu Na Gorici (originalan naziv trga je Na Govorici jer bi se tamo nalazili ljudi i međusobno dijelili doživljaje, no s vremenom je zbog lakšeg izgovora govorica postala gorica) prošle je godine otvoren Ljudski dom i to novoizgrađenoj zagradi koja se arhitekturom savršeno uklopila u živopisno mjesto.

6. Planica
Posjet Planici veličanstveno je iskustvo. Iako je prekrasna u sva godišnja doba, posebno će vas osvojiti posjetite li je zimi. Njezina magična privlačnost ne ostavlja bez daha samo ljubitelje zimskih sportova, nego i one koji snijeg vole promatrati uz kuhano vino ili čaj iz toplih prostorija. U podnožju čak sedam skakaonica, među kojima je i najveća na svijetu, smješten je Nordijski centar, koji njeguje tradiciju skijaških skokova i letova, a nezaobilazno je mjesto za treninge i natjecanja u skijaškom trčanju. I oni manje hrabri žičarom će se popeti do vrha (ako se odlučite penjati, morat ćete prijeći čak 1193 stepenice), a samo najhrabriji u dolinu će se spustiti Planica Ziplineom (nažalost, ja nisam imala tu sreću da isprobam taj poseban doživljaj spuštanja niz najstramiji Zipline :-().

Skakaonice
Vrh Planice

7. Slovenski planinarski muzej
U Mojstrani, nedaleko od Kranjske Gore, ne propustite posjetiti Slovenski planinarski muzej, jedinstveni planinarski centar u Sloveniji. Razgledajte stalnu izložbu ‘Put je priča, a priča je put’, pogledajte film o veličanstvenim slovenskim planinama, nakon čega će se i vama probuditi želja za planinarenjem.

8. Ledeno kraljevstvo
Posjetite li Kranjsku Goru između Božića i Nove godine, dakle krajem godine) ne propustite Ledeno kraljevstvo u kanjonu Mlačica u blizini Mojstrane. Kraljevstvo Snježne kraljice, velika kristalna dvorana ledenih slapova i fontana, inspiracija su za bezbrojne selfije, a ako možete izdržati niske temperature pogledajte polusatnu predstavu na otvorenom koja donosi još jednu božićnu priču u okruženju ledenjaka.

9. Rateče
Gastronomija Kranjske Gore bazira se na tradicionalnim restoranima i gostionicama u kojima možete uživati u domaćoj hrani i veseloj atmosferi, kakve možete naći u mjestu Rateče. Tradicionalna kuhinja ovog kraja probudit će gurmana u vama, a svakako preporučamo krape od svježeg sira.

10. Slap Peričnik
Slap Peričnik sa svoja 52 m je jedan od najvišjih slovenskih slapova. Do njega vodi označena staza iz Mojstrane, a najbolje je krenuti pješice ili biciklom ako u taj kraj odete u proljeće. Od Koče pri Peričniku, gdje se nalazi i ploča sa svim informacijama o slapu, za deset minuta stiže se do rekordera, donjeg slapa. Ako želite proći iza odnosno ispod slapa na drugu stranu, budite vrlo pažljivi, jer je staza mokra i skliska. Možete se popeti i do drugog, gornjeg slapa, visine samo 16 metara.

Slap Peričnik u proljeće

 

Komentari