Ključ za samoiscjeljenje

Naše tijelo posjeduje neku vrstu unutarnjeg liječnika, koji se cijelo vrijeme skrbi o našem zdravlju. Doznamo li koji je ključ za samoiscjeljenje, moći ćemo tom ‘liječniku’ znatno olakšati posao

Kada dijete za vrijeme igre padne i počne plakati, posve prirodno ćemo ga uzeti u ruke i puhnuti na ozlijeđeno mjesto kako bi mu se smanjio bol. Majke znaju da ozlijeđeno koljeno nakon tješenja više ne djeluje tako strašno kao nakon pada. Da slični brzopotezni postupci ozdravljivanja djeluju i kod odraslih osoba već je višestruko dokazano. Znanstvenici taj fenomen nazivaju placebo-efektom. Naravno, nijedan liječnik bolesnom pacijentu neće propisati lažni lijek bez farmakološkog učinka, no u pojedinim slučajevim placebo može polučiti izvanredne rezultate.

‘Sve će biti dobro!’

Što pacijent ima veće povjerenje u liječnika i ako doista vjeruje u vlastito ozdravljenje, efekt pozitivnih misli bit će snažniji – baš kao i u situacijama kada mama djetetu kaže ‘Sve će biti dobro.’ Od tog trenutka dijete više nije usredotočeno na ranu, nego na ozdravljenje. To pozitivno očekivanje potiče tijelo na lučenje endorfina koji ublažavaju osjećaj bola i jačaju imunosni sustav. Najnovija istraživanja pokazala su kako povjerenje kao i vjerovanje u snagu vlastitog tijela povoljno djeluju i na osobe koje pate od peludne groznice. One, naime, u takvim uvjetima lakše izlaze na kraj s alergenima. Kako bi se spriječila pojava simptoma, alergolozi osim toga alergičnim osobama savjetuju da zamisle kako su okruženi staklenim zidom koji ih štiti od peluda. Na taj se način mogu smanjiti razmjeri alergijske reakcije.

Važno je ne gubiti nadu

Stres i strahovi pak usporavaju rad našeg unutarnjeg liječnika.
To se može primijetiti već i kod lakših bolesti: ako se u vrijeme kada vladaju prehlade osjećamo bespomoćno izloženima uzročnicima bolesti, tijelo počinje pojačano lučiti hormone stresa i tako onemogućuje stvaranje antitijela. Posljedica toga je slabljenje imunosnog sustava koji više neće biti dovoljno dobro naoružan protiv virusa pa će najčešće doista i doći do infekcije.

Ako često imate negativne misli

Sposobnost izlaženja na kraj sa stresom i negativnim emocijama može se naučiti. Istraživanja pokazuju da su tu osobito učinkovite mentalne tehnike poput meditacije. Isprobajte sami: ako vam misli nekontrolirano lete glavom, zamislite da ste zakoračili unatrag i nakon toga se usredotočite na disanje. Pustite da metež misli prođe pokraj vas i pokušajte ne misliti ni na što. Da biste to postigli, potrebna je vježba, no dokazano je da su osobe koje redovito meditiraju manje opterećene negativnim mislima.

Usredotočenost uklanja strahove

Uspješnima su se pokazali i vježbanje joge i treniranje usredotočenosti. Pritom se uči razlika između spoznaje i vrednovanja. Na taj način postajemo svjesni da vlastitim osjećajima nismo bespomoćno izručeni te da uz malo treninga njima možemo upravljati. Nečim sličnim bavi se i biofeedback terapija. Svim je metodama zajednički stav da negativnosti i strahove ne treba potiskivati, nego da situaciju u kojoj se zateknemo trebamo prihvatiti kao izazov. Naravno da je strahove teško kontrolirati ako je pacijent suočen s dijagnozom karcinoma. U takvim slučajevima pomaže psihoonkološko savjetovanje.

Prestanite misliti na bol

Terapeuti za bol bave se poticanjem našeg unutarnjeg liječnika kako bi se spriječilo to da bolovi postanu kronični (med. kronificiranje). Pozadinu pritom predstavlja psihička komponenta bola. Svaki čovjek bol doživljava na drukčiji način. Ako se misli neprekidno vrte oko bola, to će dovesti do njegova jačanja. Pacijentima se stoga savjetuje da savladaju tehnike koji će im pomoći da pozornost usmjere na nešto drugo umjesto na bol i da tako potaknu vlastito iscjeljenje.

Pomozite tijelu da ozdravi

Tijelo se u svakoj sekundi samo od sebe regenerira, proizvodi nove stanice kože, stvara ravnotežu kod opterećenja. Kako bi moglo na optimalan način obavljati taj posao, tijelu je potrebna naša podrška. Nju mu među ostalim možemo pružiti tako što ćemo, nakon što osjetimo bol, leći. Kada smo opušteni, tijelo se, naime, može bolje boriti protiv upala. Kod raznih je infekcija stoga često dovoljno samo pričekati. Ključevi koji otvaraju vrata samoiscjeljenja su osim toga zdrava prehrana, kretanje, normalna tjelesna težina i suzdržavanje od pušenja. Studije pokazuju da čak i nakon srčanog infarkta pacijentima promjena stila života pomaže više od medikamentozne prevencije. Ako se tomu pridoda i pozitivan način razmišljanja, to unutarnjeg liječnika može aktivirati do te mjere da doista dođe do smanjenja rizika od srčanog infarkta.

Zašto je važno vjerovati?

Lijek pomaže – ako u to vjerujemo. Eksperimenti provedeni na dobrovoljcima pokazali su sljedeće: ako se sudionici eksperimenta izlože opeklinama, na koje se zatim nanese krema bez farmakološkog učinka, ali im se istovremeno kaže da je riječ o iznimno učinkovitoj novoj kremi za liječenje opeklina, krema će s velikom vjerojatnošću djelovati tako da doista dovede do ublažavanja bolova. Znanstvenici taj fenomen nazivaju placebo-efekt.

Snaga biofeedbacka

U sklopu ove terapije kod liječnika se uz pomoć mjernih uređaja mjere nesvjesni tjelesni procesi kao što su frekvencija disanja, aktivnost srca, otpornost kože ili zategnutost mišića te se informacija o njima preko slike i tonova direktno prenosi pacijentu.
Na temelju toga pacijent bi trebao naučiti razumjeti psihofiziološke povezanosti i snagom volje utjecati na njih. Tako pri pogledu na pokrete svojih pluća pacijent uz pomoć terapeuta uči dublje i ravnomjernije disati i tako se bori protiv situacija u kojima bi mogao ostati bez daha. Kod glavobolje izazvane zatezanjem mišića uzrokovanim stresom pacijent uči strategije opuštanja, zahvaljujući čemu on ubuduće više neće biti bespomoćno izložen osjećaju bola.
Pozitivan učinak ove terapije znanstveno je dokazan kod migrena, kroničnih glavobolja uzrokovanih napetošću i kroničnih bolova u leđima.

Termin kod pravog liječnika

Mora se dogoditi kemija! Imamo li povjerenja u svog liječnika i razumijemo li zašto nam je propisao određeni lijek ili terapiju, to će se pozitivno odraziti na proces ozdravljenja. Već i sama rečenica ‘Nije ništa strašno!’ može pomoći da se umjesto na bolest usredotočimo na ozdravljenje i na taj način potaknemo vlastitu energiju samoiscjeljivanja.

Komentari