Juha je više od okrjepljujućeg obroka

Ne biste je trebali izbjegavati bez obzira radi li se o domaćoj ili onoj iz vrećice

Juhe su sastavni dio narodne, ali i tradicionalne medicine. Njihova se konzumacija preporučuje kod povišene temperature i prehlada jer se smatraju dobrim izvorom tekućine, čime se sprječava dehidracija. Kod raznih bolesti juha je osnovno jelo upravo iz razloga što se lako probavlja, a kod određenih bolesti probavnog trakta je prva hrana koja se uvodi nakon operacija ili dužeg gladovanja.

“Moderan način života donio je i određene promjene prehrambenih navika pa ljudi sve rjeđe pripremaju obroke kod kuće te se umjesto toga odlučuju za gotova jela, brzu hranu ili ručanje u restoranima. Zbog nedostatka vremena, ali i previše svakodnevnih obaveza, juha je postala jelo koje se sve češće zanemaruje, dok je u prošlosti bila sastavni dio svakog ručka. Iako u pripremi domaćih juhica možemo sami kontrolirati koje namirnice ćemo upotrijebiti i kako ćemo ih začiniti, instant juhe su im se svojom kvalitetom znatno približile, a po nekim svojstvima su čak i u prednosti. Kada se radi o soli, instant juhe sadrže optimalnu količinu i nije ih potrebno dosoljavati, dok često domaće juhe dodatno solimo”, otkriva nutricionistica Nataša Šoštarić.

Istraživanja su, naime, pokazala kako osobe koje konzumiraju bistru juhu s povrćem prije glavnog jela unesu do 20 posto manje kalorija nego one koje ju ne konzumiraju. Tanjur ovog okrepljujućeg obroka sadrži vrlo malo kalorija, a osigurava petinu preporučenog dnevnog unosa povrća. Dodatno, instant juhe su značajan izvor vlakana pa čak i proteina, minerala i vitamina. Imajući u vidu sve navedeno, trebalo bi dobro razmisliti hoćemo li pri sljedećem obroku preskočiti juhu kao početak jela.

Komentari