Nakon što riješite test i doznate koji je vaš tip prehrane, otkrivamo vam i koje su zamke za vas najopasnije kad je riječ o nakupljanju sala
Hrana nas drži na životu. Ona je preduvjet za rast i razvoj. Međutim, današnja je prehrana, premda hrane ima napretek,
manjkava. Moderan način prehrane dovodi do zbunjenosti – pitamo se što jesti, s obzirom na to da ono što je do prije nekoliko godina vrijedilo kao poželjno danas dolazi na loš glas i obratno. Najbolji primjer za to su masnoće – nekad glavni krivci za kardiovaskularne bolesti, danas poželjna hrana. Što je zdrava hrana i možemo li biti sigurni u to što kupujemo kad navodno kupujemo ‘eko’ i ‘bio’?
Europski dan debljine
Svake treće subote u svibnju (ove godine je to bilo 16. svibnja) obilježava se Europski dan debljine (engleski European Obesity
Day) kojim se pokušava skrenuti pozornost na važnost zdrave prehrane te na vezu između prekomjerne tjelesne težine i brojnih
bolesti. Debljina je prekomjerno nakupljanje masnog tkiva u tijelu. Ona nastaje zbog prekomjernog unošenja hrane te smanjene
fizičke aktivnosti. Važno je, dakle, osvijestiti da debljina nije primarno estetski, nego zdravstveni problem, a to je upravo ono što svi zaboravljamo, posebno žene, pred koje industrija ljepote, što nesvjesno, što svjesno, stavlja nedostižne ideale. Debljina uzrokuje mnoštvo bolesti, ponajprije bolesti kardiovaskularnog sustava, metaboličkog sindroma i dijabetasa. Sve su češće teorije da su klasični lijekovi koje milijuni ljudi u svijetu uzimaju zbog povišenog krvnog tlaka ili masnoće u krvi nepotrebni, jer je vrijednosti kolesterola, triglicerda i šećera mogu dovesti do idealnih brojki samo prehranom. I to u vrlo kratkom roku.
80% uspjeha je u hrani
Iako je fizička aktivnost vrlo važna, ključ vitkosti je ipak u prehrani (neki kažu da o njoj ovisi čak 80 posto). No da biste to i postigli, potrebno je prlagoditi prehranu svojem metabolizmu. Temeljni princip je sljedeći: svatko od nas ima individualni metabolizam,
koji određuje koje se namirnice u našem slučaju brzo ili teško ‘primaju’. To objašnjava zašto od dvije osobe koje isto jedu jedna mršavi, a druga čak dobije koji kilogram. Koji je vaš tip prehrane, doznat ćete nakon što riješite naš brzi test. Otkrivamo vam i koje su zamke za vas najopasnije kad je riječ o nakupljanju sala.
BRZI TEST: KOJI JE VAŠ TIP PREHRANE?
Odgovorite na pitanja, a zatim izbrojite koliko ste puta koje slovo zaokružili. Za vas je ključno ono slovo koje ste najviše puta označili. Primjerice, ako među vašim odgovorima prevladava A, ubrajate se u tip A (ugljikohidratni tip).
Moja koža je…
A. … pretežno suha. Povremeno me muči osjećaj zatezanja.
B. … pretežno masna. Povremeno se javljaju prištići.
C. … zapravo normalna, odnosno tek lagano suha ili lagano
masna.
Što je za vas savršeni doručak?
A. Integralno pecivo s marmeladom ili müsli.
B. Kuhano jaje i sir su neizostavni sastojci.
C. Nemam posebnih preferencija.
Što se ubraja u vaša omiljena jela?
A. Jela s tjesteninom i sendviči.
B. Povrće, meso i riba.
C. Namirnice navedene pod A i B jednako volim.
Imate li veliki apetit?
A. Nemam.
B. Da, imam jako veliki apetit.
C. To se mijenja: ponekad imam više, a ponekad manje
apetita.
Što je karakteristično za vašu figuru?
A. Široki bokovi.
B. Široka ramena i veliko poprsje i/ili okrugli trbuščić.
C. Proporcije su mi relativno dobre. Haljine, bluze i hlače u
mojoj veličini mi pristaju bez poteškoća.
Najviše volite grickati…
A. … slatkiše svake vrste! Obožavam čokoladu, bombone
i gumene bombone.
B. … slane grickalice, primjerice štapiće i čips.
C. … čokoladu i kekse, ali jednako volim i orašaste plodove
i čips.
Debljate li se brzo?
A. Ne, zapravo ne dobivam brzo na težini.
B. Imam osjećaj da mi se sve odmah prima.
C. Debljam se samo ako dulje vrijeme previše jedem.
Rezultati
A: Ugljikohidratni tip
Četiri do pet malih obroka s tjesteninom, rižom, krumpirom, te voće i povrće, ubrzat će vaš metabolizam bolje od tri velike porcije koje tijelu daju previše vremena za pretvaranje hrane u masnoću.
Savjet: ručak i večeru podijelite na dvije porcije. Umjesto za klasičnim grickalicama posegnite za voćem, sirovom hranom i orašastim plodovima i tako ubrzajte metabolizam koji će prijeći iz faze ‘skladištenja masnoća’ u fazu ‘potrošnje energije’. Kalorijske zamke: životinjske masnoće blokiraju potrošnju energije i talože se izravno na vašim bokovima. Za kuhanje uvijek upotrebljavajte biljna
ulja. Kad je riječ o mesu, odlučite se za krti odrezak ili meso peradi, a od mliječnih proizvoda odaberite mlijeko i jogurte s maksimalno 1,5 posto masnoće, kao i sireve s malim udjelom masti.
B: Bjelančevinski tip
Riba, meso, omleti, mliječni proizvodi i povrće u svim varijacijama trebali bi se što češće naći na vašem jelovniku. Savjet: grahorice kao što su leća, grah i grašak savršeni su prilozi. Zahvaljujući visokom udjelu biljnih bjelančevina, od tih se namirnica nećete debljati. Kalorijske zamke: odlučite se za integralne proizvode,
jer kod unosa jednostavnih ugljikohidrata iz bijelog brašna i šećera vaše tijelo izlučuje iznimno puno inzulina koji stvara osjećaj snažne gladi. Isto vrijedi i za fruktozu, odnosno voćni šećer. Jedete li puno voća, to će se negativno odraziti na vašu liniju, iako je voće niskokalorično. Voće je najbolje jesti u kombinaciji s jogurtom,
mlijekom ili posnim krem-sirom. Na taj će se način djelovanje inzulina ublažiti.
C: Mješoviti tip
Ugljikohidrati i bjelančevine: vaš metabolizam dobro podnosi oboje sve dok su količine izbalansirane. Mješoviti se tipovi debljaju ako se naruši ta ravnoteža ili ako se previše jede. Savjet: jedite namirnice bogate balastnim tvarima, koje na prirodan način obuzdavaju apetit. Puno balastnih tvari sadrže raženi kruh, leća, riža, pir, voće, povrće i orašasti plodovi. Kalorijske zamke: kilogrami se često nakupljaju
zbog unosa velike količine kalorija kroz namirnice za koje ne pretpostavljamo da su tako kalorične. Umjesto salama i kobasica s visokim udjelom masnoće bolje je odlučiti se za šunku ili nareske
od peradi. Sokove nikada ne pijte nerazrijeđene, nego uvijek u kombinaciji s vodom ili mineralnom vodom. Ako se odlučite za limunadu, zasladite je stevijom.
Tekst: Ela Vujanić
Foto: Profimedia
Komentari