Doznajte zašto je dobra detoksikacija jetre!

Nedovoljno odmaranja, sna, nepravilna prehrana, pušenje, zaokupljenost problemima - najbolji je način da se razbolite. Zato cijenite važnost odmora, ali i zdrave prehrane. Otkrijte zašto je dobra detoksikacija jetre i zašto žitarice djeluju upalno u umornom tijelu

Postoje trenuci u životu kada osjetiš da se moraš ‘iskopčati’. Ako to ne napraviš, u tijelu će se dogoditi strašan poremećaj koji može dovesti do nastanka bolesti. Nedovoljno odmaranja, sna, nepravilna prehrana, pušenje, zaokupljenost problemima – najbolji je način da se razbolite. Jednom kada uđete u liječenje, trebat će vam izuzetna snaga da ozdravite i vratite se u normalu. To uspijeva manjini, a još uvijek velika većina ljudi postaju pacijenti za cijeli život, u stalnoj potrazi za pilulom koja će im vratiti zdravlje.

Odmor kao dodatni izvor stresa

Pišem vam ovo jer sam obasuta pismima ljudi koji su došli na godišnji odmor i isti dan se razboljeli. Umjesto da se vesele slobodi i dužem spavanju, spopadne ih glavobolja ili križobolja, dobiju herpes, upalu zglobova, vrtoglavicu, infekcije, alergije i još štošta. Godišnji odmor za većinu je onda dodatni izvor stresa. Posebno sam zapamtila mladu ženu u srednjim tridesetim godinama. Zaposlena je u firmi u kojoj ne postoji radno vrijeme. Zadnjih 6 mjeseci radila je bez slobodnog dana. Za koju kunu više, izgubila je vrijeme za odmor. Ako imate obitelj i kredit, mislite da je to u redu. Ako im ponude ekstra plaću, mnogi će se naći u istoj situaciji, raditi i svetkom i petkom. Dakle, gospođa ( nazvat ćemo je Danijela) došla je na more s obitelji, legla premorena u krevet i ujutro se probudila ukočena. Nije se mogla ustati koliko su joj koljena bila ‘smrznuta’. Kao da je u njih netko ulio tekućinu, nije ih mogla pokrenuti , a isto se dogodilo i sa zglobovima u šakama. Danijela je bila prestravljena. Nije joj padalo na pamet da ide liječniku i prvi dan godišnjeg odmora provede u turistićkoj ambulanti. Ionako je imala samo 7 dana slobode pa je kalkulirala da će taj kratak period već nekako proći, a onda će se javiti svom liječniku koji sigurno zna kako će joj pomoći. Tijekom dana ukočenost bi se smanjivala, ali kronični umor bio je stalno prisutan.

Vrijeme je za detoksikaciju

Zbog toga nije mogla ići na izlete, uglavnom je ležala kod kuće i kuhala. Odlučila je pročitati knjigu moje poznanice i suradnice Anite Šupe o zdravoj prehrani te je nakon što je knjigu progutala u 2 dana krenula jesti po njezinim pravilima. Jela je juhe, variva, povrće, ribu i maslinovo ulje. Anita zabranjuje žitarice jer u izmučenom organizmu one djeluju upalno. Ja sam joj savjetovala da nastavi LCHF prehranu, ali da smanji unos mesa, a poveća unos povrća i masnoća. Od životinjskih proteina dozvolila sam malo ribe, ali zato je mogla uzimati ulja koliko želi. Laneno i konopljino ulje, uz maslinovo, bilo je na listi prioriteta. Povrće je kuhala, a umjesto juha jela je salate jer je na moru bilo vruće. Savjetovala sam joj da uzima puno limunade ili biljnih čajeva da ubrza proces detoksikacije. Dok je u tijelu upala, jetra je opterećena metaboliziranjem upalnih produkata, puna štetnih kisikovih radikala koji kruže po tijelu i treba ih izlučiti što prije. Lagana povrtna prehrana i tekućina očistit će jetru brzo i efikasno. Nakon 3 dana, Danijela se počela buditi s manjim bolovima i na kraju kratkog odmora mogla je sjediti u autu mirno sve do odredišta. Slučaj ove mlade žene toliko je tipičan da sam ga odlučila izdvojiti. Možda su njezin problem bili zglobovi, ali da je imala bilo kakav drugi poremećaj, uz simptomatsko liječenje, uvijek bih sugerirala čišćenje jetre snažim ljetnim detoksom. Odmor je idealan za čišćenje. Kod nas se tradicionalno ljeti jede puno hrane s roštilja ili ‘gradela’, ali ako već ne možete bez njih, preferirajte ribu i povrće na gradelama umjesto mesa. Jedite meso svaki drugi dan ili 2x tjedno, a ne 3 obroka svaki dan. Mlado povrće puno je antioksidanasa koji nas štite od sunca i ljeta, a istodobno pomažu detoksikaciji jetre.

KAKO TREBA JESTI?

Primjećujem kako su svježi kruh i peciva najčešći način prehranjivanja na moru. Ako se želite osjećati umorno, bezvoljno, stresno, onda jedite takve stvari. Moj savjet je da izbjegavate pekarnice. Po obroke odlazite samo na tržnicu. Dok gledate rajčice, paprike, luk i češnjak, zamišljajte kako se njihove boje prelijevaju na vašem tanjuru uz kap zelenog ulja konoplje ili masline. Malo kuhane riblje juhe i ribice iz nje i uz to kakva salata od krastavaca dat će vam ogromnu energiju i očistiti toksine iz jetre. Za doručak jedite povrće, voće, leću, slanutak, mahune, grah; za ručak povrće, juha, salata; za večeru povrće. Uz to uvijek jedite zdrave masnoće, koliko god želite. Povrće spremajte različito, uvijek drugačije. Koristite bosiljak, majčinu dušicu, origano, peršin, češnjak, muškatni oraščić, kim, ljutu i slatku papričicu, papar i obilje kurkume. Kurkuma je lijek protiv upale! Pijte vodu, limunadu, malo vina, čajeve, malo kave. Kolače ne pecite; kruh i žitarice, ali i mliječne proizvode izbacite. Ovakva prehrana stabilizira crijevnu floru i odmah izaziva dobar osjećaj. Kada dođete kući, a mnogi su već u toj fazi, ostanite na takvoj prehrani i počnite dodavati bezglutenske žitarice: rižu, proso, heljdu, palentu – u manjim količinama. Dolazak kući s odmora ne mora biti stresan ako ste se pravilno detoksicirali, dapače, koža će blistati i nećete biti umorni.

Komentari