Grickanje – navika koju hitno treba promijeniti

Problemi sa zubima ne zadržavaju se samo u usnoj šupljini, u opasnosti je cjelokupno vaše zdravlje. I, zato, povremeno stisnite pauzu ustima!

Zubni karijesi i parodontne bolesti najčešća su oboljenja usne šupljine. O oralnoj higijeni još se uvijek nedovoljno brinemo, iako je zdravlje usne šupljine iznimno važno za opće zdravlje i kvalitetu života. Glavni uzrok karijesa je bakterijska fermentacija karbohidrata koja se javlja na površini zuba nakon jela, što dovodi do demineralizacije tvrdog tkiva. Slina u ustima popravlja štetu remineralizacijom, ali ako često jedete, smanjuje se njezin učinak. I, zato, želite li imati zdrave zube, uz bolju oralnu higijenu, trebali biste izbjegavati stalno grickanje, osobito proizvoda koji sadrže šećer.

Rizični faktori koji vode do oralnih oboljenja, osim načina prehrane, alkohola i cigareta, uključuju i bolesti kao što su pretilost, bolesti srca, moždani udar, rak i dijabetes. Troškovi liječenja oralnih bolesti u EU iznose gotovo 79 milijardi eura i stalno rastu.

O veličini ovog problema govore i ove činjenice:

– više od 50 posto Europljana boluje od neke vrste parodontitisa, od čega njih 10 posto pati od ozbiljnijih bolesti;
– rak usne šupljine osma je najčešća vrsta raka u svijetu;
– oralne bolesti najčešće pogađaju osobe u dobi od 60 do 65 godina;
– 90 posto svjetske populacije će tijekom života bolovati od neke vrste oralne bolesti, uključujući karijes, parodontna oboljenja i rak usne šupljine.

Foto: Profimedia

Komentari