Ljekovito gorko vino od slatkih bobica grožđa

Ljeto je pravo vrijeme za uživanje u ovom prekrasnom voću i to ne samo u obliku voćnog deserta. Ulje grožđanih koštica vrlo je ljekovito i zdravo za organizam, a Francuzi ga upotrebljavaju čak i kao zamjenu za maslinovo ulje

Grozd sa sočnim, slatkim ili kiselkastim različito obojenim bobama dozrijeva tijekom ljeta i nudi obilje hranjivih tvari, vitamina i minerala prijeko potrebnih našem organizmu. Želite li smršavjeti, grožđe će biti vaš saveznik u tome. Što je još zanimljivo kad se govori o ovom zdravom voću?

  • Osim što se može jesti samo, od njegovih se koštica radi i vrlo zdravo ulje koje u Francuskoj mnogi upotrebljavaju u zamjenu za maslinovo ulje.
  • Ulje grožđanih koštica upotrebljava se u kulinarstvu, sadrži obilje antioksidansa i polifenola, svijetlozlatnožute je boje, bez okusa i mirisa. Sadrži i vitamin F (omega-3 masne kiseline) pa ima zaštitni učinak na krvožilni sustav.
  • Od grožđa se rade i ljekovita biljna te voćna vina, što je ustvari prevreli grožđani sok sa sadržajem alkohola između 9 i 14%.

Ljekovito gorko vino

Gorko vino dobije se dodavanjem biljke lincure (Gentiana lutea) koja se upotrebljava za poticanje teka i jačanje organizama te se uzima uvijek prije jela. Nasjeckajte 200 g lincure, zdrobite je u grubi prah pa je stavite u posudu i prelijte litrom crnog vina. Sve dobro zatvorite, ostavite da odstoji 10-ak dana te nekoliko puta na dan dobro promućkajte. Nakon toga procijedite i čuvajte na suhome
i hladnome mjestu.

Komentari