Na vrijeme prepoznajte simptome moždanog udara

Moždani je udar prvi uzrok invaliditeta, a drugi uzrok smrti u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, moždani udar godišnje u našoj zemlji doživi oko 15.000 ljudi, od čega polovina i umre. Malo je poznat podatak da, primjerice, dvostruko više žena u našoj zemlji umre od moždanog udara nego od karcinoma dojke. Možemo li imati predispoziciju za moždani udar ili je ipak sve u načinu života?

Moždana kap, šlag, udar – mnoštvo je naziva, ali jedno znamo – moždani udar je ozbiljan i složen problem koji može nastati zbog ateroskleroze (taloženje kalcija i masti na stijenkama krvnih žila), ali najčešće nastaje kad krvni ugrušak u krvnoj žili glave, mozga ili vrata začepi tu istu žilu i priječi prolazak krvi kroz nju. Krv je prenositelj hrane i kisika do moždanih stanica, pa kad taj prijenos izostane, moždane stanice bez svog ‘goriva’ prestaju raditi, odnosno umiru.

Rizični čimbenici su i arterijska hipertenzija, debljina, šećerna bolest i dob (kad je životna dob u pitanju, osobito su ugroženi oni stariji od šezdeset godina). Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara (HDPMU) opisalo je nastanak moždanog udara kao udar groma – moždani udar pogađa govor, razumijevanje, oduzima dio tijela…,
a pritom je svaka minuta važna za ishod, ali i za kasniju rehabilitaciju. I, zaista, s obzirom na to da su minute važne, moramo znati na vrijeme prepoznati znakove moždanog udara: slabost, trnci, otežan govor, gubitak vida i vrtoglavice, oduzetost lica, ruke ili noge (osobito jedne strane) najčešći su simptomi i treba ih ozbiljno shvatiti. Ako posumnjate da netko u vašoj blizini ima simptome moždanog udara, što hitnije treba pozvati liječničku pomoć. Postoje tri faze koje liječnici u takvim situacijma preporučuju. Prva je da provjerite može li osoba podići oba kuta usana, tj. normalno se
nasmijati. Ako joj usna ‘visi’, tj. ako ne može podignuti jedan kut usne, to je loš znak. Nadalje, i slabost u rukama (osobito ako je opet riječ o jednoj ruci) te nesuvisao govor, odnosno nesposobnost da osoba ponovi i najjednostavniju rečenicu, najočitiji su znakovi moždanog udara.

4 jednostavna savjeta za provjeru rizika od moždanog udara

1 Koliki je vaš krvni tlak?
2 Kolika je razina šećera u krvi?
3 Koliki su vaši lipidi?
4 Provjerite svoj puls! Ako povremeno osjećate lupanje srca ili
vrtoglavicu, otiđite na EKG test.

Koji su najčešći okidači Kako spriječiti moždani udar?

Moderan način života koji podrazumijeva nezdravu prehranu i stres okidač je za nastanak moždanog udara. Alkohol i cigarete valja izbjegavati. Pušači, naime, imaju triput veći rizik za nastanak moždanog udara od nepušača. Zdrava prehrana i tjelovježba ključni su čimbenici zdravlja mozga, pa se tako kao izvrsni ‘noviteti’ u prevenciji moždanog udara sve češće spominju biljni spojevi –
fitokemikalije.Tu ćemo spomenuti češnjak i kurkumu kao superantioksidanse. Također, treba izbjegavati hranu bogatu masnoćama i šećerima te jako začinjenu hranu. Mediteranski
način prehrane po mišljenju liječnika najbolje čuva zdravlje
mozga. Maslinovo ulje, plava riba, povrće i voće štite naše krvne žile,
ali i zdravlje uopće. Nadalje, stres odavno nije samo začin nego i svojevrstan način života koji djeluje na cjelokupan srčano-žilni sustav tako što sužava krvne žile i povisuje krvni tlak, što opet čini ‘plodno tlo’ za moždani udar.

Top 5 zdravih preporuka namirnica koje biste trebali uvrstiti u svoj jelovnik 

Artičoka
Smanjuje loš kolesterol (ne smanjuje sintezu kolesterola,
nego pojačava njegovu razgradnju) i podiže razinu dobrog
LDL-a.

Plava riba
Dva-tri puta tjedno treba jesti plavu ribu, jer ona sadrži
velike količine nezasićenih masnih kiselina korisnih za
krvne žile.

Mahunarke
Grah, mahune, slanutak, leća, bob… sadrže više proteina
nego meso i žitarice, ali i ‘dobre’ šećere te druge hranjive tvari.

Jabuke
Samo naizgled dosadne, jabuke su pravo bogatstvo
fitokemikalija, a dostupne su svima u bilo koje doba godine.

Maslinovo ulje 
Blagotvorno djeluje na srčano-žilni sustav sprečavajući prijevremeno starenje krvnih žila te je ujedno i antioksidans.

Tekst: Ela Vujanić
Foto: Profimedia 

Komentari