Odlazak ginekologu mora postati zdrava navika svake žene!

Papa-test, ultrazvuk, tekućinska citologija, kolposkopija... Svi ovi pregledi čuvaju žensko zdravlje, no kada ih i koliko često provoditi? Zaboravite na izgovore i okrenite se bitnim stvarima!

Hrvatskoj tek svaka treća žena redovito, a to znači barem jednom godišnje, posjećuje ginekologa! Gotovo sve smrti od ginekoloških bolesti mogu se spriječiti redovitim odlascima ginekologu. Tako, primjerice, u Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje oboli 300, a umre 100 žena – a riječ je o raku kojeg je vrlo lako moguće spriječiti i izliječiti, ako se otkrije dovoljno rano. A za njegovo rano otkrivanje potreban je Papa-test koji se obavi za minutu. Odlazak ginekologu dakle mora postati zdrava navika svake žene. Ginekološki je pregled bezbolan i kratak, trebalo bi ga obavljati najmanje jedanput godišnje. Važno je da žena izabere ginekologa kojem vjeruje i s kojim može razgovarati o svim nedoumicama i problemima bez predrasuda i strahova. Što sve uključuje jedan ginekološki pregled te kako se za njega pripremiti i trebamo li primjerice neposredno prije ginekološkog pregleda izbjegavati spolne odnose?

Predrasude i strahovi

‘Nijedan pregled nije povezan s toliko predrasuda i strahova kao ginekološki pregled. Zbog toga svaki ginekološki pregled počinje razgovorom kako bi se umanjile nelagoda i predrasude, ali i dobile važne informacije o dosadašnjem općem i ginekološkom zdravlju. Obično, ako odabrani ginekolog uz dosta truda ostavi i dovoljno vremena za odgovore na pitanja te strpljivo objasni sve nedoumice, sve predrasude i strahovi nestaju. Ginekološki pregled uz dobru pripremu je bezbolan i traje kratko te podrazumijeva pregled u spekulima, kojem prethodi inspekcija (promatranje) vanjskog spolovila. U nastavku se uzima uzorak za Papa-test i na kraju slijedi bimanualni palpacijski pregled kojim se dobiva uvid o položaju, pomičnosti i osjetljivosti maternice i jajnika. Nakon manualnog pregleda obično slijedi ultrazvučni pregled bez kojeg je danas praktički nemoguće zamisliti kompletnost’, govori dr. sc. Ivana Pentz, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije – subspecijalist humane reprodukcije iz zagrebačke Poliklinike Fleur i napominje da 24 sata prije ginekološkog pregleda žena treba izbjegavati stavljanje vaginalnih krema i tableta te spolne odnose. Ukoliko ipak dođe do nečega od navedenog, to treba napomenuti ginekologu prije uzimanja Papa-testa.

Najvažniji test traje minutu

Važno je napomenuti i da je prije ginekološkog pregleda potrebno u potpunosti isprazniti mokraćni mjehur. Ginekološki pregled, osim fizičkog i ‘vizualnog’ dijela, uključuje i pregled dojki, ali i ultrazvuk. Ukoliko nikad niste sami pregledavali svoje dojke, neka to učini vaš ginekolog, jer dojka je također dijelom spolni organ. Pregledom dojki mogu se otkriti iscjedak, kvržice, nepravilnosti i uvučene bradavice.
Ultrazvuk svoje zvučne valove usmjerava kroz stijenku rodnice ili trbuha, a način na koji se ultrazvučni valovi odbijaju od unutarnjih organa pomaže otkriti u kakvom su stanju i veličini jajnici, maternica, ciste…

Papa-test je vjerojatno najvažniji test kojem se žene mogu podvrgnuti. Njegovo izvođenje ne traje duže od jedne minute, pri čemu se ostružu stanice s vrata maternice s ciljem otkrivanja raka vrata maternice. Papa-test je obavezan jedanput godišnje za sve žene koje imaju spolne odnose ili za one starije od 18. Odnedavno postoji i tekućinska citologija (LBC metoda). Stručnjaci kažu kako je njezina vrijednost još i veća od vrijednosti Papa-testa, ali se još uvijek u nas ne izvodi toliko često, premda je dostupna svima.
‘Tekućinska citologija kao metoda probira jednako je vrijedna kao i klasični Papa-test, uz prednost da se iz istog uzorka za testiranje na HPV (humani papilloma virus visokog rizika) radi i citološka analiza stanica kojom se otkrivaju promjene koje prethode raku vrata maternice, što znači da nije potrebno dva puta uzimati uzorak. Način uzimanja uzorka je isti, samo što se stanice ne razmazuju ručno na stakalce, nego se isperu u bočici s otopinom za transport. Rezultati su dostupni za 7 – 10 dana. Zanimljivo je da se kao metoda ne primjenjuje često’, navodi dr. sc. Ivana Pentz.

Maternica pod povećalom

Osim ginekološkog pregleda, Papa-testa, pregleda dojki i ultrazvuka, postoji i kolposkopija, kojom se vrat maternice gleda pod povećalom koje povećava 10 puta, a njime se traže maligne promjene na vratu maternice. Kolposkopija je bezbolna i traje svega nekoliko minuta. Ipak, nije potrebna baš svakoj ženi. ‘Kolposkopija je metoda kojom se promatra vrat maternice pod povećanjem. Radi se uglavnom u slučaju dokazane citološke abnormalnosti na Papa-testu, a iznimno se može raditi i ako se sumnja na HPV infekciju koja se nije dokazala Papa testom. Također, kada je potrebno uzeti uzorak tkiva vrata maternice kod premalignih promjena, kolposkopija omogućuje da se točno odredi mjesto uzimanja uzorka’, kaže liječnica. Dakle, ako vaš Papa-test ne pokazuje promjene, ne trebate inzistirati na kolopskopiji. ‘Mnoge žene misle da se Papa-testom može dobiti i informacija o spolno prenosivim bolestima, ali važno je naglasiti da se Papa-testom uglavnom utvrđuje abnormalnost stanica vrata maternice. Želi li se detaljno istražiti upala, potrebno je napraviti ciljanu mikrobiološku obradu koja podrazumijeva uzimanje brisa maternice’, upozorava liječnica. Ako planirate trudnoću ili ako ste imale nezaštićene spolne odnose, od izuzetne je važnosti uzeti bris (uzorak iscjetka) vrata maternice kako bi se na vrijeme otkrila infekcija bakterijom ili virusom. Četiri su najčešća brisa: Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, Ureaplasma urealyticum i Humani papilloma virus.

Pregledajte svoje dojke kod kuće!

Pregled dojki izvodite jedanput mjesečno, neposredno nakon što vam završi menstruacija, jer su u tom razdoblju dojke najmekše. Stanite ispred ogledala i provjerite vizualno ima li promjena u veličini dojki, udubljenja na bradavicama te jesu li vene na dojkama ispupčene. Ostatak pregleda najbolje je obaviti ležeći. Savijeni ručnik stavite pod lopaticu na onoj strani na kojoj pregledavate dojku i pažljivo opipajte dojku jagodicama prstiju u smjeru kazaljke na satu. Ne zaboravite opipati i bradavicu (i stisnuti je u potrazi za iscjetkom) te pazušnu jamu.

OBAVEZNI GINEKOLOŠKI PLAN
Pregled – Gdje? Koliko često? U kojem trenutku?

PAPA-TEST
Jedanput godišnje ako je nalaz Papa-testa uredan, kod odabranog ginekologa.
ULTRAZVUK
Jedanput godišnje kod odabranog ginekologa ako ne postoje bolovi, ciste i slično.
BRIS
Jedanput u životu je obavezan, a zatim svake tri godine ili prema preporuci odabranog ginekologa ako imate stalan ljubavni odnos (ako nemate iscjedak i neugodan miris i ako ne osjećate bol, svrbež, peckanje).
PREGLED DOJKI
Jedanput godišnje kod odabranog ginekologa, a jedanput mjesečno kod kuće, poslije menstruacije.
MAMOGRAFIJA
Ako imate od 35 do 40 godina, a dosad niste išli na mamografiju, u tom razdoblju morate otići prvi put. Iza 45. godine mamografija je obavezna jedanput godišnje. Ukoliko ste u obitelji imali nekoga tko je imao rak dojke (majka, sestra), tada će vam vaš ginekolog savjetovati kada i koliko često ići na mamografiju. Za dogovor o mamografiji možete se javiti odabranom ginekologu ili liječniku obiteljske medicine.

Komentari