Na deklaraciji bi se trebao nalaziti popis sastojaka s jasno istaknutim alergenima i prehrambenim aditivima ili E-brojevima
Nisu svi E-brojevi nužno loš dodatak prehrambenom proizvodu, pa tako E-brojevi uključuju, primjerice, vitamin C ili askorbinsku kiselinu (E300), vitamin B2 – riboflavin (E101), kurkumin (E100). Prilikom kupnje treba pripaziti, upozorava Eva Pavić, mag. spec. sigurnosti i kvalitete hrane, na potencijalno štetne dodatke poput pojačivača okusa, umjetnih bojila, soje i glutena.
GLUTAMAT je najčešće korišteni pojačivač okusa koji blokira osjećaj za sitost te nas tako potiče da više jedemo. Punoću okusa u jelima možemo postići i začinima.
UMJETNA BOJILA za ljepšu boju proizvoda mogu izazivati alergije, pojačavati simptome astme ili izazvati hiperaktivnost kod djece. Također se mogu zamijeniti prirodnim začinima poput kurkume, paprike, đumbira, ružmarina i sl.
GLUTEN kao dodatak za zgušnjavanje proizvoda ne smiju jesti oboljeli od celijakije i alergični na gluten. Kod njih gluten izaziva nadutost, grčeve i druge probavne tegobe te uzrokuje umor i glavobolje.
SOJA se često koristi kao zamjena za meso, ali i emulgator, zgušnjivač i stabilizator, no radi se o potencijalnom alergenu.
Danas se dodaci prehrani nalaze u gotovo svim industrijski prerađenim proizvodima.
Komentari