Meditacija za početnike: 4 jednostavne vježbe kao odmor za dušu

Zahvaljujući ovim vježbama bit ćete dobro pripremljeni za krizne situacije koje donosi dan. kako se na brzinu prestati ljutiti, ponovno vratiti bistrinu uma u situacijama kad vam je svega preko glave te dozvati novu enegriju? Za vježbe vam neće trebati više od 15 minuta

Uvriježeni recept za opuštanje na prvi pogled djeluje sasvim jednostavno: duboko udahnite, umirite se na trenutak i sredite misli. To, međutim, u situacijama kada nas stresna svakodnevica u potpunosti zaokupi i kada ne znamo gdje nam je glava uopće nije tako lako. Samo hrabro, jer čarobna riječ glasi – meditacija. Iako vam se može učiniti da meditiranje zahtijeva jako puno rada, to zapravo nije tako. Postoje neke iznimno učinkovite vježbe za početnike, koje je doista lako svladati. Isprobajte ih i vidjet ćete da će vam se trud isplatiti. Rezultati su zaprepaščujući, a ujedno i mjerljivi: aktivnost alfa-valova u mozgu za vrijeme meditacije raste kao i u dubokom snu.

Konačno sretni!

Kao posljedica toga dolazi do smirivanja otkucaja srca i disanja, krvni tlak se normalizira, imunosni sustav snaži, a istovremeno se smanjuje razina stresa i negativne energije. Osim toga, tijelo za vrijeme meditacije izlučuje hormone sreće, koji će se, kratkoročno gledano, pobrinuti za dobro raspoloženje, a to vas dugoročno može i zaštititi od depresije. Postoji mnogo tehnika meditacija, no osnovna je podjela na tri oblika: meditaciju na zvuk (mantru), meditacija na formu i meditacija na simbol, pri čemu je najjača i načešća ona na zvuk. Svaka od ovih meditacija vodi u stanje unutarnje ravnoteže, tj. harmonije našeg djelovanja izvana i unutarnje stvarnosti.

1 MIRIS RUŽE
Kada primijeniti vježbu: Ako ste se upravo zbog nečega naljutili, ova vam vježba može pomoći da preko toga brzo prijeđete. Vrijeme: oko 5 minuta. Ovako se to radi: Sjednite opušteno, savijte koljena, a stopala stavite na pod. Udišite i izdišite opušteno i u pravilnim razmacima. Zamislite pupoljak ruže u svom srcu: ispočetka će on biti zatvoren, no njegove će se latice postupno sve više otvarati.

2 PRONAĐITE SVOJ OSMIJEH
Kada primijeniti vježbu: Osjećate se umorno i slomljeno i ne možete se koncentrirati? Pravi je trenutak da isprobate ovu vježbu. Vrijeme: oko 10 minuta. Ovako se to radi: Stanite uspravno poput svijeće, tako da vam glava i tijelo tvore jednu liniju. Ruke neka budu priljubljene uz tijelo. Duboko udišite i izdišite. Zatvorenih očiju pokušajte osloboditi glavu od negativnih misli. Zamislite da ste opet dijete i da sjedite na ljuljački. Udahnite i zanjišite se prema naprijed. Izdahnite i zaljuljajte se prema natrag. Osjetite kretanje ljuljačke pa počnite u istom ritmu lagano ljuljati gornji dio tijela. Iznad vas će se otvoriti oblak iz kojeg će se spustiti kiša zlatne prašine koja će prodrijeti kroz vaše tijelo i ispuniti vas toplinom. Iz dubine vašeg tijela polako će krenuti oslobođeni osmijeh, raširiti se vašim trbuhom, lagano se popeti prema gore i smjestiti se na vaše lice. Sada protresite noge, nakon toga ruke, a zatim i šake.

3 PLIVAJTE SLOBODNO
Kada primijeniti vježbu: Ova će vam vježba pomoći da se riješite unutarnjih blokada, da eliminirate stres i ispunite se novom energijom. Vrijeme: oko 15 minuta. Ovako se to radi: Lezite na leđa pa svjesno udišite i izdišite. Zatvorite oči i zamislite golemi ocean, koji vas okružuje sa svih strana. Lagano i slobodno plivajte u bistroj vodi, koja se sa svakim udisajem širi vašim tijelom. Osjetite kako vas zajedno s tom osvježavajucem hladnoćom ispunjava i nova energija. To će se dogoditi sa svakim udisajem. Udahnite i izdahnite ‘vodu’ otprilike 60 puta. Kod izdisaja će svježina ponovno napuštati vaše tijelo. Ponavljajte sve dok se opet ne budete osjećali snažno.

4 LETITE BEZ KRILA
Kada primijeniti vježbu: Ako vam je svega preko glave ili pak osjećate da ste se našli u situaciji koja nadilazi vaše mogućnosti, ova će vam vježba pomoći da oslobodite misli. Vrijeme: oko 10 minuta. Ovako se to radi: Sjednite opušteno i zatvorite oči. Zamislite da se nalazite na sunčanoj livadi. U daljini stoji jedan konj i pase travu. Konj zatim podigne glavu i približi vam se. Osjetit ćete njegov dah, koji mazi vaše ruke i lice. Vaše mirno i ritmično disanje usklađeno je s disanjem konja. Zagledajte se konju u oči. Dodirnite mu glavu, a zatim rukom krenite dolje niz vrat, sve dok ne dođete do leđa, a nakon toga zajašite konja. Konj će se polako dati u kas, zatim će uslijediti lagani galop, a nakon toga će se podići u zrak. Jahat ćete kroz bijelu maglu. Obrisi konja će postupno nestati. Raširite ruke i nastavite samostalno letjeti kroz zrak. Uspravite se, priljubite ruke uz tijelo i stopalima dotaknite zemlju.

Foto: Profimedia

Komentari