Vježbe koje treba izbjegavati ako želite smršaviti

Otkrijte gdje možda griješite

Pobornici smo fitnessa i svih oblika vježbanja, ne samo zbog gubljenja viška kilograma!

Naime, poznato je da je vježbanje izvrsno za našu psihu, bolji rad mozga, bolji san te zdravlje općenito. No, ako prvenstveno želite izgubiti kilograme, postoje određene vježbe koje trebate izbjegavati, savjetuje certificirani osobni trenera John Rowley, član International Sports Science Association (ISSA).

1. CrossFit
Veliki hit među vježbačima, ovaj način vježbanja objedinjuje neke od najtežih vježbi pa je za početnike i one koji žele izgubiti višak kilograma pretežak. Naime, reducirate li prehranu vjerojatno nećete imati snage za teže vježbe, a time je rizik od ozljeđivanja veći.

2. Joga
Iako je fantastičan način za osnaživanje i bolji tonus tijela, joga jednostavno nije dobar izbor samo za gubitak kilograma. Vaš je cilj prvenstveno potaknuti bolji rad metabolizma i gubitak težine, a joga nije za to.

3. Vožnja bicikla
Konačno ste se upisali u teretanu na grupne sate vožnje bicikla? I dok je to dobra ideja za iskusne vježbače, ako ste početnik u vježbanju mogli bi završiti s ozljedom, upalom mišića a nakon napornog vježbanja u zatvorenoj prostoriji postati – jako gladni.

4. Kardio vježbe
Kardio vježbe pomažu u sagorijevanja kalorija ali često nakon njih budete jako gladni, što dovodi do prekomjerne konzumacije kalorija nakon treninga, a time poništavate sav trud i napredak. Osim toga, ako samo radite kardio i ne balansirate ga s treninzima snage, to može dovesti do gubitka mišića, a to uništava metabolizam. Stoga ako ste pobornik kardio vježbi obavezno ih kombinirajte s dobro osmišljenim treninzima snage.

Ipak, volimo svaki od ovih treninga – i apsolutno možete izgubiti težinu ako im se posvetite. No, ako je vaš prioritet gubitak težine, Rowley savjetuje: “Jedini način za trajno, zdravog mršavljenje koja će promijeniti oblik vašeg tijela jest trening otpora! Dizanje utega potiče mišiće, pa oni sagorijevaju kalorije čak i kada jedete i odmarate.”

Potičemo vas da budete otvoreni za sve vrste treninga! No, definitivno počnite s uravnoteženim treninzima snage i kardio vježbi te postepeno gradite svoju izdržljivost, i lakše ćete stići do cilja.

Komentari