Roman ‘Svjetlo koje ne vidimo’ osvojio Pulitzerovu nagradu za prozu godine

Roman 'Svjetlo koje ne vidimo' američkog pisca Anthonyja Doerra dobitnik je Pulitzerove nagrade za najbolju prozu godine! Prekrasan roman o slijepoj djevojčici i njemačkom dječaku čiji se putevi isprepliću u okupiranoj Francuskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata na hrvatski je prevela Irena Škarica

Nakon ulaska nacista u grad, otac i njegova djevojčica, slijepa od šeste godine, bježe stricu u sjevernu Francusku u grad Saint-Malo. Ono što Marie-Laure ne zna jest da njezin otac sa sobom nosi ukleti dijamant koji nikako ne smije pasti nacistima u ruke. S druge je strane Werner, siroče opsjednuto radijom, kojem talent za tehnologiju osigurava mjesto u brutalnoj Hitlerovoj mladeži. Postajući sve svjesniji u čemu sudjeluje, Werner prolazi kroz pakao rata, a put ga dovodi u Saint-Malo, gdje se njegova sudbina napokon ne ispreplete s onom Marie-Laure.

Werner i Marie-Laure junaci su romana ‘Svjetlo koje ne vidimo’ nagrađivanog američkog romanopisca Anthonyja Doerra koji je roman pisao punih 10 godina. Godine rada na tekstu rezultirale su prekrasnom, kompleksnom prozom koja se može čitati i kao bildungsroman i roman o potrazi za dobrotom u dobroti nesklonim vremenima, kao roman o hrabrosti i roman o žrtvovanju koji se najčešće uspoređuje s još jednim velikim hit-romanom ‘Kradljivica knjiga’.

Komplimente kritičara potvrdilo je i uvrštavanje ‘Svjetla koje ne vidimo’ među finaliste National Book Awarda za 2014., prestižnog priznanja koje su osvojila najveća imena američke književnosti 20. i 21. stoljeća. Roman je postigao golem uspjeh među čitateljima pa tako ne silazi s top-lista najprodavanijih knjiga u SAD-u, a kratkom roku bit će objavljen u 29 zemalja.

Anthony Doerr nagrađivani je američki pisac kojeg je časopis Granta 2007. uvrstio na listu ’21 najbolji mladi američki romanopisac’.

Pulitzerova nagrada za prozu koju je odnio njegov roman, jedna je od najprestižnijih književnih nagrada i krasno priznanje romanu koji je oduševio i čitatelje i kritičare diljem svijeta. Samo u SAD-u procjenjuje se da je manje od godinu dana od objavljivanja prodan u više od 1.5 milijuna primjeraka. Osvojio je i čitatelje u Hrvatskoj pa se tako već mjesecima nalazi i među našim najprodavanijim naslovima.

Foto: Press

Komentari