Mirjana Mikulec: ‘Kako je tekla paralelna adaptacija mog stana i ureda’

Dizajnerica interijera Mirjana Mikulec već je uredila brojne domove i urede, no nedavno se našla pred najvećim izazovom - paralelno se bavila uređenjem novog stana za svoju obitelj te adaptacijom novog prostora za svoj i ured svoga tima. I to je uz posao koji nimalo nije patio, bilo iznimno stresno razdoblje, no rezultat i reakcije na dobiveno potvrda su da je sav taj trud itekako isplatio. Jer, njezin je novi ured najbolje ogledalo njezina rada!

Kako je prostor izgledao kad ste prvi put ušli u njega? Što vam je prvo prošlo kroz glavu?

Kako smo u posljednje dvije godine zaposlili dosta novih ljudi, stari ured postajao je neadekvatan. Dva, tri mjeseca tražila sam prostor koji će zadovoljiti sve uvjete i na kraju ga pronašla svega par metara od prijašnjeg ureda. Zahtijevao je temeljitu obnovu, riječ je o kući u kojoj godinama nitko nije živio, ali imala je doista puno potencijala. Paraleno s uredom i sama sam selila na novu adresu pa možete zamisliti što mi je sve prolazilo kroz glavu. Bilo je prilično stresno i naporno, no sada smo svi zadovoljni – i moja obitelj se polako navikla na novu adresu, a kolegama je super što smo i dalje u istom kvartu.

Koliko je trajala renovacija i što je sve uključivala, da bi se uopće krenulo s unutarnjim uređenjem?

Većinu radova smo obavili tijekom ljetnih i ranih jesenskih mjeseci. U početku sam mislila da neće biti potrebno baš sve rušiti ili mijenjati, no kako su radovi uzimali maha, tako smo shvatili da je bolje ipak neke stvari riješiti odmah nego da za godinu dvije ponovo moramo nešto mijenjati. Sve smo prostorije temeljito renovirali, ali smo pazili na budžet.

Koliko je ekipa iz vašeg tima sudjelovala u renovaciji, obzirom da su to sve redom arhitekti, dizajneri interijera…?

Svi su sudjelovali na ovaj ili onaj način. Svatko od nas je imao zadatak osmisliti i realizirati jednu prostoriju ili dio interijera – zato su sve prostorije prilično različite, ali opet nekako slične i odražavaju estetiku našeg studija. Tako smo htjeli pokazati i klijentima raznolikost stilova, ideja, materijala i drugih parametra. Istovremeno, s obzirom da je riječ o dugoročnom najmu prostora, imali smo na umu i budžet, zadali si okvire i napravili najbolje što smo mogli.

Koja vam je bila nit vodilja pri uređenju?

Htjela sam da prostor odiše raznim stilovima pa smo tako spojili pomalo ekstravagantne detalje s onim decentnim, reinterpretirali klasike na nov i originalan način. Svima sam dala slobodu i rezultat je doista neobičan prostor u kojem se svi dobro osjećaju, a klijenti zapravo već pri prvom susretu s nama vide što se sve s prostorom može napraviti, a neke ideje odmah požele primjeniti i u svom domu.

Po čemu se ovaj prostor razlikuje od starog, koliko po kvadraturi, koliko po stilu uređenja i sl.? Što novi prostor ima, a stari nije imao?

Prostor je skoro dvostruko veći od prijašnjeg i potpuno je drugačiji. Mnogo smo stvari preselili, prekrojili i iskoristili na drugačiji način. Kako većina kolega i ja volimo originalne tapete, u mnogim su prostorijama zidovi obloženi njima, čak i strop u sobi za sastanke. Također, ostavili smo grede gotovo netaknutima i jednostavno im prilagodili ostatak prostora. No, kao što sam rekla, htjeli smo pokazati klijentima da se sve može i da eksperimentiranje ne mora rezultirati nečim lošim, upravo suprotno.

SONY DSC

Koliko volite eksperimentirati kad uređujete nečiji prostor… vjerujem kako je ta priča ipak bila puno lakše izvediva sad kad ste uređivali svoj?

Tako je. Većina klijenata tome nije pretjerano sklona, ipak je riječ o njihovu domu i pomalo se boje. No ipak, mi smo tu da ih uvjerimo kako je nešto dobra ili loša ideja, ali konačna je odluka ipak njihova. Dogodi se katkad da nas ne poslušaju, naprave po svome i na koncu požale. Ima i onih koji nam se potpuno prepuste jer, zato su nas i angažirali. Jednostavno, naša je zadaća prepoznati točno što klijent želi i, ako nam ukažu puno povjerenje, malo je mjesta za greške.

Spajali ste neočigled nespojivo… što točno? I koliko je tako nešto hrabro za ljude koji ne žele angažirati stručnjaka?

Iskreno, nekome tko nije profesionalac radije bih predložila da ne idu toliko daleko u eksperimentiranju. Klasika je ipak vječna i kada predložim jednostavniju varijantu, za to postoji razlog. Isto vrijedi i obrnuto, kada prostor dozvoljava igru materijalima, bojama, teksturama, nastojim uvjeriti i ohrabriti klijenta. To je kao i u drugim profesijama – novinar zna prepoznati kada je nešto vijest, a kada nije, frizer zna hoće li vam neka frizura pristajati…isto je i s interijerima.

Kazali ste da ste nedavno preuredili i svoj stambeni prostor? Koliko često se odlučujete na promjene? Mijenjate li često neke sitnice ili…?

S obzirom da sam preselila prije nekoliko mjeseci, sada ću neko vrijeme biti mirna s radovima! Prijašnji stan je postao premalen za nas četvero, Mia i Matea sada su već velike, htjele su imati vlastitu sobu…u šezdesetak kvadrata teško je stvoriti mjesta za sve, čak i meni koja se bavim time. Prije bih tako stalno nešto uređivala, preuređivala, mijenjala, pokušavala…ali bilo je očito da ćemo prije ili poslije morati u veći stan. Cure su taman kretale u prvi razred srednje i prvi snovne, što je samo po sebi već stresno i velika promjena, a ja sam pored stana opremala i ured, otvarala studio u Londonu, no stisnuli smo zube i sada sam stvarno zadovoljna, i u privatnom i u poslovnom smislu.

Mirjana Mikulec

Komentari