Napravite praktičan, ali i estetski savršen mini ured u svome domu

Ako dio svoga posla ili u cjelosti obavljate kod kuće, tada biste za njega, ukoliko nemate dodatnu sobu, trebali osmisliti poseban kutak u svome domu. Mi vam pomažemo s nekoliko ideja...

U skandinavskim zemljama i Americi sve je veći broj onih koji svoj posao obavljaju od kuće, a u tvrtku u kojoj su zaposleni navrate tek povremeno, kada se ukaže potreba. Ako i vi imate takvu mogućnost, zašto to ne biste pokušali?

No, prije nego se odlučite na takav korak i dobijete ‘zeleno svjetlo’ od svoga poslodavca, želite pokrenuti vlastiti biznis ili pak u slučaju da jednostavno želite imati radni prostor u domu, nudimo vam nekoliko prijedloga uz korisne savjete na što trebate obratiti pozornost prilikom njegova osmišljavanja.

NAĐITE PRIKLADNO MJESTO

Radni prostor potreban je ustvari u svakome domu. Jer, dobro je imati jedno centralno mjesto u domu gdje će nam stajati računalo, računi, dokumenti, pribor za pisanje, kalkulator, klamerica, printer, stručna literatura, rječnici… Ako nemate za to zasebnu sobu, napravite radni kutak u nekom drugom dijelu doma – ne mora to biti nužno dnevna soba, nego i blagovanje, hodnik ili pak spavaća soba. Primjerice, prostor u hodniku, ispod stepeništa, idealno je mjesto za kućni ured. I dva-tri kvadrata bit će dragocjena i posve dovoljna da se u njemu nađu radni stol, polica, mjesto za printer. Ako ne znate gdje biste smjestili ured, savjetujte se s arhitektom, koji će svakako bolje od vas znati prepoznati najbolje mjesto u stanu.

ORGANIZIRANOST I PREGLEDNOST

Koncept uređenja radnog kutka uvijek se mora uklopiti u ostatak interijera. I ovo mjesto mora odisati estetikom i ljepotom, iako mu je namjena posve drugačija od ostatka prostora. Upravo ta namjena nas upozorava da ipak organiziranost i preglednost ne smiju biti zanemarene. Bitno je znati u svakom trenutku gdje nam se što u radnom kutku nalazi. Preporuča se ovakav kutak smjestiti blizu izvora prirodnog svjetla, ali da nam ono ne udara direktno u zaslon računala.

NE ZABORAVITE NA ESTETIKU

Bez obzira bio to pravi mini ured ili tek radni kutak za odlaganje laptopa i pribora za pisanje, ovaj prostor treba biti kreativno osmišljen i osoban. U tome će nam uvelike pomoći unošenje boja, obiteljskih fotografija, sobnih biljaka ili pak mirisnih svijeća i ostalih dekorativnih elemenata. Adekavatna rasvjeta i ploča za napomene bit će stilska ‘točka na i’. To će prostoru dati poseban pečat. Samo, kako je riječ o radnom kutku, pazite da ne pretjerate s bojama i detaljima, jer onda prostor može biti odviše upadljiv i pretjerano se izdvajati od ostatka sobe odnosno stana. Usto, to vas može odvlačiti od posla i raspršiti vam koncentraciju prilikom rada.

Komentari