Želite crnu kuhinju? Evo na što morate pripaziti

Arhitekti i dizajneri interijera jako ih vole, a ostali – ako imaju odvažnosti i vole eksperimentirati. Ako razmišljate o neobičnoj kuhinji, daleko od konfekcionizma, crna boja je idealno rješenje

Možda će partner, prijatelji, a naročito roditelji na vašu ideju da svoj novi stan opremite kuhinjom u kojoj prevladava crna (ne)boja samo zakolutati očima ili vas čak i upitati mislite li to doista ozbiljno ili se šalite. Ne dajte se zbuniti niti obeshrabriti jer crne kuhinje su – posve prihvatljive. I u trendu, jednako kao i bijele i tamno smeđe. No, za crnu boju se uglavnom odlučujemo u kombinaciji s bijelom, to je dizajnerski klasik koji je popularan već desetljećima. Ali imati kuhinju u kojoj dominira crna – to je ipak, unatoč prisutnom trendu, potez za koji se odlučuju oni hrabriji i skloniji eksperimentiranju. Ako doista razmišljate o crnoj boji ormarića, sudopera i radne ploče, ne činite ‘ustupke’ predrasudama kako ćete tako prostor učiniti odviše ozbiljnim i hladnim. Takve kuhinje oličenje su profinjenosti, elegancije, odmjerenosti, pročišćenosti… Samo, prije nego krenete u planiranje, dobro je imati na umu nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ne upadnete u stilske i prostorne zamke.

1. Birajte različite teksture

Kada u manjem prostoru dominira tamnija boja poput crne, dobro je poigrati se različitim teksturama. Iako volite visoki sjaj, kombinirajte i druge materijale odnosno druge površine na kuhinjskim elementima, zidovima i podovima. U suprotnom, kuhinja će izgledati nezanimljivo. Primjerice, mat površina ili od sirovog drveta premazanog laganim slojem crne, tako da se vidi tekstura tj. godovi, umjetni mramor s i bez uzoraka, crno obojani metal ili crno mutno staklo… Mogućnosti su doista razne, a to će dati dinamiku i prozračnost vašoj kuhinji te ju osloboditi uniformiranosti. Vodite računa i o praktičnosti i složenosti održavanja određenih materijala. Visoki sjaj i mramor vrlo su osjetljivi!

2. Druga boja je poželjna, makar u tragovima
Isključivo crna nije za preporučiti – tako će se stvoriti dojam jednodimenzionalnosti u kojem se ne vidi prijelaz između elemenata. Budite oprezni s odabirom boja – osim bijele, metalik sivih ili bakrenih tonova i jarke boje dolaze u obzir – crvena, žuta i narančasta u vidu rasvjetnih tijela, hladnjaka ili pak zidnih pločica stvorit će efektan kontrast i učiniti kuhinju razigranom i lepršavom te ju otvoriti ostatku prostora. Crna je također izvrsna u kombinaciji s bež nijansama i bojom prirodnog drveta – primjerice, na radnoj plohi ili pak podovima.

3. Bez puno detalja
Crna boja sama po sebi je dominantna i donosi određenu težinu i zatvorenost prostora, a previše detalja u njoj stvorit će dojam prenatrpanosti. Različite boje na crnoj podlozi mogu stvoriti pravu stilsku i kolorističku zbrku i izgledati napadno, stoga oprezno s detaljima poput ukrasa, uređaja, kuhinjskog pribora…

3. Može i shabby chic
Crna boja nije rezervirana samo za moderne minimalističke kuhinje, iako je, naravno, najprisutnija u njima. Ali, kad malo zastanete i pustite mašti na volju, priznajte da nije teško zamisliti crnu kuhinju u rustikalnom ili shabby chic stilu. Kao ni, primjerice, industrijskom. Čak štoviše, ovaj stil jako voli crnu, jednako kao i materijale poput bakra i inoksa.

Inspirirajte se fotografijama iz naše galerije!

Komentari