Odaberite pravi stol za malu blagovaonicu

Ako vas muči odabir i uklapanje stola u mali prostor za blagovanje, pomažemo vam s nekoliko zlatnih savjeta

Mjesto za blagovanje u našem domu rijetko je odvojen prostor u kojem ima dovoljno mjesta za veliki stol, stolce i komodu tj. vitrinu u koju ćemo smjestiti čaše, tanjure i stolnjake. Ona je most koji spaja kuhinju i dnevni boravak, naročito u novijim stanovima u kojima se radi jedinstvena dnevna zona. Ovakav koncept ‘open space-a’ može biti dobar kompromis za male stanove ali i za samo blagovanje – u prijašnjim varijantama gradnje interijera blagovanje bi obično bilo smješteno u malim uskim kuhinjama, ali mu se isto tako može dogoditi i to da ostane potpuno neprimjetan. Naročito ako je prostor iznimno malen te ako nismo stilski uskladili dnevnu zonu ili ako smo uređenju kuhinje i boravka poklonili više pažnje nego blagovanju. Ako vas naročito muči odabir i uklapanje stola u malu dnevnu zonu, pomažemo vam s nekoliko zlatnih savjeta.

OKRUGLI STOL ILI ŠANK 

Ono što će vam dizajneri interijera prije svega predložiti jest da nastavak kuhinje u vidu ugradnje šanka pretvorite u zonu za blagovanje. Ili napraviti radnu ploču s opcijom da se može izvlačiti odnosno produžiti – dodajte joj stolce i imate mini blagovaonicu. Ako niste ljubitelj šanka, tada je okrugli stol idealno rješenje jer zauzima manje mjesta. Usto, takvi stolovi dolaze i s opcijom razvlačenja pa ga možete povećati kada dođu gosti.

STAKLO I PLESIGLAS KAO IDEALNI MATERIJALI

Mali prostori trebaju prozračne, jednostavne linije i svijetle boje – tako će izgledati veći nego što jesu. Osim svjetlijih nijansi, dizajneri interijera preporučuju staklo i pleksiglas ili neki drugi prozirni materijal za stol. Neće zagušivati prostor te neće stvarati efekt vizualne prepreke te će uvećati prostor. Svakako izbjegavajte masivne, tamne stolove.

STOL UZ ZID

Smjestivši svoj novi stol u kut ili uza zid, jako štedite na prostoru. A kada gosti dođu, treba vam samo dvije-tri minute da ga pomaknete kako bi se sve stranice stola mogle iskoristiti za sjedenje. Takav stol neka bude pravokutnog, a ne okruglog oblika. Svakako zid uz koji ste naslonili svoj stol ispunite lijepim vizualnim elementima (policama, slikama, naljepnicama, fotografijama…), jer će izgledati zanimljivije. I usto je ljepši osjećaj kada jedete i pogled imate uperen u zid.

STOL I STOLCI NA SKLAPANJE

Mali stanovi vole modularne elemente koji se po potrebi mogu smanjivati odnosno povećavati ili sklapanjem posve izabciti iz funkcije. Takvi su i stolci i stolac na sklapanje. Ako imate šank u kuhinji ili vam je stol u boravku malo viši pa možete na njemu jesti, onda ne trebate stalno blagovaonički stol. Ugradite zidni stol, koji će biti s jedne strane pričvršćen uza zid te ćete ga po potrebi razvući ili nabavite stol i stolce na sklapanje koje možete držati i na balkonu, kako vam ne bi zauzimali mjesto u ionako malom stanu.

KUTNA GARINTURA ZA SJEDENJE i KLUPA

Starinske kuhinje često su bile koncipirane tako da su imale umjesto stolaca tapeciranu kutnu garnituru za sjedenje ili pak klupu. Ako vam se kutna garnitura čini odveć izvan ‘demode’, onda odaberite klupu jer je sada u trendu. A usto će vam uvelike uštedjeti prostor i lako je prenosiva u druge dijelove stana.

Komentari