Iskoristite namirnice koje imate u frižideru
Vjerujemo da vam ponekad jednostavno nestane inspiracije za ručak. Imate raznoga povrća u frižideru, a ne znate što biste s njim? Domaćica i blogerica Sanja Mijac osmislila je odličan recept za tart s povrćem kojega je podijelila na svom blogu. Iako je njezina verzija ovoga recepta vegetarijanska, po želji možete staviti i mesne dodatke kao što su kobasica ili šunka.
Sastojci za prhko tijesto:
- 250 g brašna
- 140 g maslaca
- 1 jaje
- malo soli
- malo mlijeka
Priprema:
- Zamijesite tijesto od svih sastojaka. Mijesite tijesto rukama dok ne bude glatko, potrebno je par minuta da se maslac lagano otopi pod rukama i spoji s brašnom. Zatim ga spremite u vrećicu za meso i neka odstoji u frižideru oko sat vremena.
- Dok se tijesto odmara, vi pripremite i narežite povrće.
- Kada je tijesto odstajalo, razvaljajte ga na masnom papiru u krug i stavite u okrugli kalup za pečenje, oblikujte mu rubove u vis, ostavite ga neka stoji.
Ovdje kao podlogu umjesto prhkog tijesta možete koristiti i tijesto za pizzu ili gotovo lisnato tijesto!
Punjenje:
- krumpir
- ljubičasti luk
- crvena i zelena paprika
- tikvice
- svježi sir
- 1 kiselo vrhnje
- sol i papar
- jaja
- mlijeko
Priprema i slaganje:
- Upalite pećnicu na 200 °C i ostavite da se grije.
- Pripremite umak s kojim ćete spojiti povrće tako da pjenjačom izmješate: 3 jajeta, 1 bjelanjak, 2/3 šalice mlijeka, žličicu crvene paprike, žličicu soli i papra.
- Narežite krumpire na tanke ploškice, posolite i posložite ih po dnu tarta i okolo uz rub.
- Zalijte ih umakom.
- Luk i papriku nasjeckajte na trakice i poslažite po tartu. Dodatno malo posolite.
- Tikvice naribajte na krupno, a dio narežite na kolutove. Njih je potrebno posoliti i ostaviti 10-15 minuta da se ocijede od viška vode. Tek ih tada koristiti. No, kako ovaj dio radite dok vam se tijesto odmara, imate vremena.
- Po vrhu stavite 1 kiselo vrhnje i malo svježeg sira. Dodatno malo posolite i poparite, a nakon toga stavite peći oko 45-50 minuta u zagrijanu pećnicu.
Komentari