Bosiljak – začin svjetskoga glasa

Pođite s nama na kulinarsko putovanje širom svijeta, od Italije i Sredozemlja, preko Afrike, sve do Indije i Tajlanda. Upoznajte svu raznolikost bosiljka i njegove različite dekorativne kultivare slatkastih, limunastih i oporih aroma

Kakvo bi to ljeto bilo bez pikantno-slatkaste arome svježeg bosiljka! Znanstveno ime ove začinske biljke glasi Ocimum basilicum i doista je znakovito: “basilicum” dolazi od starogrčkog basilikós, što znači “kraljevski”, a “ocimum” od novolatinskog naziva vrste koja potječe od grčkog imena ove vrste koja se etimološki povezuje s riječi za “miris”. Kad se to dvoje spoji, dobiva se “kraljevski miris”, s čime bi se ljubitelji bosiljka zasigurno složili. Bosiljak je danas kao začin popularan širom svijeta. U Tajlandu cijene kultivar Ocimum basilicum ‘Horapha’, u Indiji, pak, božanski status ima tulsi ili sveti bosiljak (Ocimum basilicum sanctum) koji je simbol Lakshmi, boginje sreće i ljepote, i ne rabi se kao začin.

, Image: 10337913, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Flowerphotos

Uzgoj mediteranskog bosiljka

No talijanska kuhinja dala je bosiljku najveći dio njegove svjetske kulinarske slave. Mediteranski (slatki, đenovski) bosiljak i sitnolisni grmoliki bosiljak uzgajaju se iz sjemena kao jednogodišnje biljke. Isto vrijedi i za njihove varijetete s aromom cimeta, limuna i druge. Jedna biljka daje ograničenu količinu svježih listova: stoga, da biste cijelo ljeto mogli sakupljati svježe aromatične listove, svakih četiri do šest tjedana obavite novu sjetvu. Sjeme prekrijte posve tankim slojem rahle zemlje ili pijeska (najbolje je zemlju prosijati po sjemenu), tek toliko da ga pri zalijevanju ne otplavi voda. Pregusto posađene klijance treba rano prorijediti (pikirati) na najmanje 5 cm razmaka.

Najatraktivnija začinska biljka

Višegodišnji bosiljak je niski, široki grmić, a njegove drvenaste sorte (poput ‘African Blue’) na odgovarajućem toplom i sunčanom položaju narastu do impresivne visine od jednog metra. Njihova intenzivna, opora aroma, koja podsjeća na kamfor, nije baš za svačiji ukus, ali po dekorativnosti je uvjerljivo pri vrhu najatraktivnijih začinskih biljaka, među ostalim, i zbog svojih ljubičastih cvjetova koji u velikome mnoštvu privlače leptire i druge oprašivače.

Među atraktivnim kultivarima treba istaknuti ‘Green Fortune’, ‘Green Super Globe’ i ‘Harlekin’. Ovisno o varijetetu, aroma im je tipično talijanska, francuska ili egzotična. Sve višegodišnje sorte uspješno prezimljuju u svijetlim prostorijama, na 12–18 °C.

Young basil and mint seedlings growing under cover in a greenhouse., Image: 191743681, License: Rights-managed, Restrictions: No commercial sales if people depicted., Model Release: no, Credit line: Profimedia, GardenPix

Pravilo branja

Ljeti, tijekom najintenzivnijeg rasta, stručnjaci preporučuju učestalo zalijevanje, a svaka dva do tri tjedna i prihranjivanje, bilo organskim ili mineralnim tekućim gnojivom, bilo granuliranim gnojivom za začinsko bilje s većim udjelom kalija. Pravilo branja glasi: Ne otkidajte pojedinačne listove! Režite cijele vršne izbojke, i to iznad jednog para listova, jer će se tako u pazušcima listova stvoriti novi izbojci. Tako se biljka bogatije razgrana, a uz to se i odgađa cvatnja, što je od osobite važnosti za jednogodišnje sorte kod kojih s početkom cvatnje završava sezona sakupljanja listova.

Komentari