Kamilica je od davnine poznata i cijenjena kao ljekovita biljka. Za to se rabi i danas, primjerice, za ispiranje kože, za inhalacije kod upala dišnih puteva ili kao čaj za ublažavanje probavnih tegoba
Gotovo je svatko u djetinjstvu upoznao miris kamilice. Cvijet ove biljke sastoji se od glavice u obliku polukugle koja je okružena bijelim laticama. Na žitnim poljima, gdje je prije bila česta, danas je zbog primjene herbicida gotovo i nema jer je tamo nepoželjna i smatra se korovom.
OBILJEŽJA: Kamilica je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka između petnaest i pedeset centimetara, koja cvjeta od svibnja do rujna. Svi dijelovi biljke imaju karakterističan miris kamilice.
POLOŽAJ: Kad je riječ o strukturi i hranjivosti tla, kamilica je posve nekomplicirana biljka. I dok u prirodi raste uz rubove puteljaka, u vrtovima uspijeva na svijetlim, toplim mjestima s umjereno vlažnim tlom.
NJEGA: Nakon što ocvatu dvije trećine cvjetova, podrežite kamilicu kako biste je potaknuli na stvaranje novih, mladih izbojaka s cvjetnim pupovima. Tako možete imati nekoliko berbi cvjetova kamilice godišnje.
RAZMNOŽAVANJE: Sjetva kamilice obavlja se od ožujka do svibnja. Njezino sitno sjeme klija na svjetlosti pa ga nakon sjetve nemojte nagrtati zemljom. Dovoljno je da ga nakon sjetve lagano utisnete.
UPORABA: Kamilica je ljekovita biljka koja sadrži brojne aktivne tvari koje djeluju antibakterijski i protuupalno, a pomažu i protiv grčeva. Od sušenih cvjetova kamilice priprema se čaj, a dobri su i za opuštajuću kupku.
SAVJET Na začinskoj gredici kamilicu možete kombinirati s koprom, koromačem, čubrom i korijandrom.
Tekst: Moj lijepi vrt
Foto: Profimedia
Komentari