Gluten – da ili ne!

Najtočniji odgovor na pitanje gdje leži problem kad je o glutenu riječ jest pretjerivanje!

Odmah na početku razjasnimo većini nepoznate činjenice koje iako ih uopće nisu svjesni određuju današnji način života u potpunosti. Glutenske žitarice točnije sposobnost njihovog uzgoja i prerade u pekarske proizvode čine temelj razvoja današnjeg društva u doslovnom smislu. Bez njih ne bismo bili danas tu gdje jesmo. Što znači da ih uz uvažavanje i dozu zahvalnosti trebamo naučiti pravilno koristiti u svakodnevnom životu za najbolji rezultat. Jer, ipak je najvažnije da nikada nismo gladni. Ovdje je zanimljivo dodati da je u posljednjih par godina prodaja pekarskih proizvoda doživjela pravi procvat čime se zgodno potvrđuje gore navedena tvrdnja.

U čemu je onda kvaka i je li to uopće moguće?

Kvaka? Pa, u nama i našoj lijenosti te korištenju uvijek lakših i bržih rješenja. Uvijek idemo u krajnosti i ne zaustavljamo se dok nije već možda i prekasno za promjene. Najtočniji odgovor na pitanje gdje leži problem je pretjerivanje, jer iako nam okus prerađenih žitarica odgovara, stvarnog problema ne bi bilo da jedemo raznoliko i uravnoteženo. Ovo naravno ne vrijedi za osobe koje boluju od celijakije, intolerancije ili alergije na gluten, no vrijedi za veliku većinu ostalih koji realno nemaju problema s glutenom no jedu ga daleko previše i to počinje problem. Uglavnom s probavom…

Što je zapravo gluten?

Pojednostavljeno rečeno, gluten je biljna bjelančevina koju nismo sposobni razgraditi i probaviti te nam se lijepi za stijenku probavnog sustava i polako je uništava. Drugi naziv za gluten je ljepenka jer bez njega i njegovog osnovnog svojstva ljepljivosti nije moguće (ili je jako skupo) napraviti kruh fizikalnih i organoleptičkih svojstava kakav danas uglavnom jedemo i jako volimo. Za koji one koji žele znati više, zanimljivo je spomenuti da je gluten zapravo lektin i oružje (način obrane) koje biljke koriste protiv agresivnih predatora, koji kad pretjeraju s njihovim unosom snose ozbiljne posljedice. U protivnom bi ih izbrisali s lica zemlje i žitarice više ne bismo mogli jesti. Priroda se zapravo uvijek za nas pobrine na neki način, samo mi toga, uglavnom, nismo svjesni.

Kako svakodnevno jesti bez glutena?

Iskreno, prilično teško no ne i nemoguće sve je uvijek stvar odluke i navike. Teško zato što se dodaje u svakakve proizvode, nekad čak i u majonezu kao stabilizator emulzije. To je osnovni razlog zašto su osobe koje žele ili moraju jesti bezglutensku prehranu manje-više prisiljene same pripremati svoju hranu (tu se vraćamo na glavni problem današnje populacije – nedostatka jednostavnih praktičnih vještina kombiniranih s manjkom vremena i točnih informacija). Ali zato često gledamo druge kako kuhaju na televiziji… Postanite svjesni situacije, ne moramo baš uvijek kupovati gotova rješenja. To je upravo i cilj pravilnog načina prehrane odnosno zdravog stila života. Osloniti se na sebe i time promijeniti začarani krug loših navika – jer to nije teško!

gluten

Bezglutenske žitarice su…

Kukuruz, proso, heljda i riža. Zob se ponekad gura u ovu kategoriju zbog niskog udjela glutena, no ona je često i kontaminirana glutenom (cross-over kontaminacija). Ovo su osnovne žitarice kojima ćete baratati ako se odlučite na ovakav način prehrane. Naravno, to su domaće žitarice (uz iznimku riže) koje su znatno jeftinije od quinoe i amaranta. Iako posjeduju nevjerojatna hranjiva svojstva, nije nužno da budu stalno zatupljene na vašem tanjuru. I da, one nisu žitarice iako ih se često trpa u ovu kategoriju.

Kruh naš smrtonosni ili samo stvar neravnoteže?

Iako je pšenica, naš glavni izvor energije i primarna glutenska žitarica često karakterizirana kao nešto loše, što je prilično točno uglavnom zbog naših navika. Bez nje ne možemo te je poanta da se naučimo baratati njome i kako je pravilno izmjenjivati tijekom dana ili tjedna da negativne učinke glutena svedemo na minimum. Mnogi pogrešno izbacuju čitavu skupinu žitarica u svrhu mršavljenja ili liječenja od bolesti no to je kratkotrajno i skupo te će se, na kraju krajeva, svatko tko to napravi kad-tad vratiti na klasičan način prehrane i ponovo sve ispočetka…

Savjeti za kraj

Rotirajte raznovrsne žitarice tijekom tjedna, potrudite se da barem polovica vašeg unosa žitarica bude na bazi žitnih kaša, pijte dovoljno tekućine. Uključite i bezglutenske žitarice u svoj tjedan. I naravno neka vam žitarice u prosjeku čine 25% vašeg tanjura i postići ćete svoj rezultat sigurno. U slučaju opravdanih smetnji vezanih uz gluten morat ćete u potpunosti izbaciti sve glutenske žitarice i prijeći na drugačiji način prehrane sličan primjeru jednodnevnog jelovnika.

JEDNODNEVNI PRIMJER JELOVNIKA BEZ GLUTENA

PROSO S JABUKOM

1 šalica prosenih pahuljica
½ šalice nasjeckane jabuke
1 šalica jogurta

MEĐUOBROK

12 badema
½ šalice suhih brusnica
Puretina na naglo s keljom

90 g grilanih purećih prsa
1½ šalica kuhanog kelja
1 kriška kruha bez glutena
3 žličice maslinovog ulja

MEĐUOBROK

1 šalica bademovog mlijeka

RIŽOTO S GRAŠKOM I SIROM

4 kriške sira
½ šalice kuhanog graška
1 šalica kuhane riže
3 žličice maslinovog ulja

IZVOR: She.hr

Preporučujemo

Komentari