Spirulina kao poslastica

Iako je dobra ideja spirulinu dodati u omiljeni smoothie, ne treba stati na tome: ta se iznimno zdrava alga iznenađujuće dobro uklapa u najrazličitija jela, a mi vam donosimo recepte za energetske pločice te čokoladu sa spirulinom

Dnevna doza zdravlja

Spirulina je takav koncentrat hranjivih tvari (smatra se namirnicom najveće nutritivne gustoće na planetu) da se tvrdi kako bi se moglo živjeti samo na njoj i vodi. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina pa je kompletan izvor bjelančevina, i to lako probavljivih. Više od tisuću studija potvrdilo je zdravstvene koristi spiruline. Među ostalim, jača imunosni sustav, snižava krvni tlak te razinu kolesterola i šećera u krvi, potiče uklanjanje toksina iz organizma, jamči zdrave oči, kožu, kosu i nokte, više energije i veću izdržljivost. Vrlo je bogata vitaminima A, E, K i B-skupine, uključujući vitamin B12, željezom, kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem. Dnevna doza spiruline koja se preporučuje je 2 g do 6 g (1 žličica praha = 3 g spiruline). Važno je da spirulina dolazi iz provjerenog izvora koji jamči da tijekom uzgoja nije kontaminirana toksinima i štetnim mikroorganizmima koji se mogu naći u vodi.

Okus koji se pamti

Mnogima treba neko vrijeme da se nauče na ‘morski’ okus spiruline. Zato, iako ju je najjednostavnije pomiješati s vodom i popiti, većina je radije miješa s ostalim namirnicama. A tu su mogućnosti praktično neograničene jer je prah lako umiješati u smoothieje, preljeve za salatu, namaze (npr. od avokada ili slanutka), juhe, umake… pa čak i slastice. Pritom valja pripaziti da njen okus ne dominira jelom pa ju je bolje dodati manje i postupno te pritom kušati kako se stopila s drugim namirnicama.

U nastavku doznajte kako napraviti energetske pločice sa spirulinom te čokoladu sa spirulinom:

1 Potrebno vam je:

– ½ šalice sitnih zobenih pahuljica
– 1 žličica kokosova ulja
– ½ šalice bučinih sjemenki
-½ šalice badema ili oraha
– 1 banana
– 3-4 datulje bez koštica
– ½ do 1 žličica spiruline

Način pripreme

U tavi na srednjoj vatri zagrijte kokosovo ulje pa na njemu nekoliko minuta pržite zobene pahuljice kako bi postale hrskave. Uspite u veću zdjelu i ostavite da se ohladi. Bučine sjemenke i bademe (ili orahe) stavite u blender te izmiksajte tako da se usitne. Prebacite u zdjelu u kojoj su popržene zobene pahuljice, a zatim u blenderu smiksajte bananu i datulje u glatku smjesu. Time prelijte sastojke u zdjeli te dodajte spirulinu. Dobro promiješajte pa smjesu čvrsto utisnite u manji kalup obložen papirom za pečenje. Ostavite u zamrzivaču 10-ak minuta da se stvrdne pa narežite na pločice. Držite u hladnjaku.

2 Potrebno vam je:

– 4 žlice kakao maslaca ili kokosova ulja
– 5 žlica kakao praha
– 2 žlice šećera
– 2 žlice maslaca od badema
– 1 žličica spiruline

Način pripreme:

Kakao maslac rastopite na pari (ili lagano zagrijte kokosovo ulje tako da postane tekuće). Umiješajte ostale sastojke pa smjesu ulijte u kalupe. Stavite u hladnjak da se stvrdne.

 

Komentari