Utjecaj bezglutenske prehrane na zdravlje

Hrana bez glutena postala je trend i među onima koji nemaju zdravstvenih tegoba uzrokovanih intolerancijom ili alergijom na pšenicu. Novo istraživanje pokazuje kako se to štetno može odraziti na gušteraču i razinu šećera u krvi

Trend zdrave hrane i želja za mršavljenjem dovele su do toga da i one vrste namirnica, predviđene za posebnu, djetetsku prehranu (poput bezglutenske) koriste i osobe kojima ona nije namijenjena. Da hrana bez glutena nije pogodna za skidanje kilograma, niti spada u zdravu hranu koju je poželjno svima konzumirati, nego je namijenjena osobama koje imaju problema s pšenicom dokazalo je najnovije istraživanje provedeno na Harvardu.

Znanstvenici s poznatog američkog sveučilišta proučili su i usporedili tri već provedene studije o utjecaju glutena za zdravlje osoba koje su alergične na pšenicu odnosno protein koji se nalazi u njoj – gluten ili pak imaju intoleranciju na gluten i dijagnozu celijakije. Sve tri studije, koje su obuhvatile ukupno 200 000 osoba, pokazale su da pšenica kod zdravih osoba ne utječe štetno na njihovo zdravlje te da su uslijed korištenja bezglutenskih proizvoda samo napravile štetu svome tijelu.

Naime, koristeći bez valjanog razloga namirnice bez glutena, nisu unosile dovoljno vlakana u organizam te se tako dovele u rizik od dijabetesa. Namirnice bogate vlaknima štite nas inače od razvoja dijabetesa. Bezglutenska hrana ima vrlo visok glikemijski indeks koji se određuje prema brzini podizanja razine glukoze u krvi. Hrani s niskim glikemijskim indeksom potrebno je duže da se probavi i zato izaziva manji porast nivoa glukoze u krvi, za razliku od one s visokim indeksom.

No to nije jedini problem, jer namirnice bez glutena sadrže nerijetko manje vitamina i minerala te ju stoga ne bismo trebali konzumirati ako ne postoje zdravstveni razlozi za to.

Komentari