Pet krivaca zbog kojih teže ili uopće ne mršavite

Dogodi nam se da, unatoč kontroliranoj prehrani i redovitom odlasku na vježbanje, vaga iz tjedna u tjedan pokazuje isto. Otkrijte zašto je tomu tako!

Nekada nam je to išlo vrlo glatko i bez problema (najveći je bio krenuti s novim režimom prehrane i stila života), ali dođu trenuci kada to više nije tako – unatoč pridržavanja uputa iz dijete koju smo odabrali i odlascima na vježbanju ili hodanje, kilogrami ne idu dolje. U svojoj knjizi ‘Prehrana 21. stoljeća za žene’ autorica dr. Lejla Kažinić Kreho navodi nekoliko situacija u životu u kojima nećemo moći izbjeći debljanje te će se, ukoliko se odlučimo biti na dijeti, kilogrami teško ili čak uopće neće topiti. Detektirajte svoga krivca i pokušajte u konzultaciji s liječnikom i nutricionistom pronaći pravi put ka željenoj težini.

1 MENOPAUZA

Uoči menopauze ženama dobro dođe nekoliko kilograma viška, ma koliko one očajavale ispred ogledala zbog toga. Naime, taj višak koji se najednom javlja poželjan je zbog proizvodnje estrogena koji štiti kosti od osteoporoze. Tijelo je tako programirano da se u tom razdoblju perimenopauze (prije menopauze) udeblja, da bi ga osteoporoza što je moguće više zaobišla. No, ako se to debljanje nakon nekog vremena nastavi, treba nešto poduzeti.

2 TRUDNOĆA

Mnogim ženama teško padaju kilogrami u trudnoći, iako je to sastavni dio toga dijela života – trebaju im dodatne kalorije potrebne kako bi mogle nositi plod te kako bi nakon porođaja mogle dojiti dijete. Optimalni dobitak kilograma u trudnoći je između 12 i 15 kilograma. Neke žene imaju tu sreću da se nakon porođaja, bez ikakvih posebnih mjera uspijevaju povratiti na staru težinu, a neke se moraju malo i pomučiti. Dr. Lejla Kažinić Kreho smatra kako bi za otprilike šest mjeseci majke trebale imati težinu kao prije porođaja.

3 STRES

Kada nas ‘pere’ stres i nezadovoljstvo i kada smo tužni, onda utjehu tražimo u hrani. Stres izazvan bilo kojim emocionalnim razlogom, tvrdi dr. Kažinić Kreho, može poremetiti normalan ritam jedenja. Dodatni problem jest što u takvim situacijama jedemo manje zdravu hranu, bogatu mastima, šećerom i kalorijama, a to su namirnice bogatog glikemijskog indeksa koje nas zasite na kratko vrijeme nakon što ih pojedemo. No vrlo skoro opet smo gladni pa opet jedemo i – debljamo se. Zato bi se u takvim fazama najbolje bilo maknuti iz kuće.

4 ŠTITNJAČA

Opće uvriježeno mišljenje jest da od problema s hormonima štitnjače mršavimo. No, istina je da i mršavimo i debljamo se, ovisno o situaciji. Zbog nedovoljno aktivne štitnjače, odnosno stanja hipotireoze, od koje pati čak 50 posto žena u svijetu, dobit ćemo na tjelesnoj težini. S druge strane, ukoliko nam štitnjača pojačano radi (hipertireoza), kilogrami će se topiti. No, mnogi lijekovi za hipertireozu usporavaju naš metabolizam, pa se opet pojačano debljamo.

5 GODINE

Svaka žena koja je prešla 40-u godinu života reći će vam kako nije isto biti na dijeti sa 25 i 45 godina. S godinama je metabolizam usporeniji, pa se je proces skidanja kilograma znatno teži. Naravno, na to utječu i hormonalne promjene već spomenute pod prvim razlogom, ali također, što više godina imate, to ste manje fizički aktivni. Budite svjesni da vaš metabolizam svako desetljeće nakon 40-e godine života uspori pet puta pa se kalorije ne troše kao nekad.

Komentari