Čini mi se da svake godine počnem s pripremama za Božić ranije nego prethodne. S jasnim ciljem – da sve stignem i da ne bude u zadnji čas. Tako i ove: već uoči prve nedjelje Adventa okitili smo cijelu kuću (sve osim bora jer to je ipak rezervirano za Badnjak). Uglavnom, kuća je bila pospremljena, “štoseonokaže” od vrha do dna. Tri tjedna od tog svečanog čina moja kuća izgleda kao da se dogodio potres. A nije da u ova tri tjedna nisam prstom mrdnula. U prašini je i popis kolača koji planiram raditi. Hvata me panika. Zašto se držim te “tradicije” priprema za “najljepše doba u godini”? Je li to taj duh Božića, pitala sam se jučer vozeći se prema poslu, razmišljajući pritom što sve trebam napraviti kad se vratim doma…
Dan na poslu prošao je brzo, gužva prema kući bila je neizbježna, uz “kratko” stajanje u dućanu, koje se proteglo na više od pola sata, stigla sam u svoj dom. Njih dvije s veselim zelenosmeđim očima u kojima se vide sve boje čarobne šume dočekale su me zagrljajem. Već u hodniku, dok sam skidala jaknu i cipele, priča nije prestajala – što su radile u školi, koje su ocjene dobile, što je tko rekao… Pogled sam nervozno bacila prema stanu. Sve na svom mjestu. Sve blista…
Čuda se događaju, poznata je uzrečica. Ali ovo nije bilo to. Bila je samo stvar perspektive. Jer kad padne noć prašina se baš i ne vidi. Plan iz glave propao je istog trena: ne – neću spremati, neću brisati prašinu, neću staviti veš i vaditi suđe iz mašine…
“Cure, hoćemo peći kolače”, pitala sam ih, a one odmah prihvatile. Zaprljale smo još suđa, kuhinju dodatno zaprašile brašnom, čarobirale sa začinima, stavile peći kolače, polizale umrljane posude. I pričale o svemu. I On je došao s posla. Mirisalo je na Božić.
O prašini ćemo razmišljati sutra, rekla bi Scarlet novijeg doba.
Mali božićni kuglofi
Možda ste se prepoznali u priči iznad, možda i niste. Kako bilo – evo jednog jednostavnog recepta koji će vas oduševiti jer vam treba minimalno vremena i truda, a rezultat je i više od zadovoljavajućeg. Zahvaljujem svojoj susjedi koja mi je recept dala. Za mramorne kolače ste svi čuli pa ćemo ih ovoga puta napraviti kao male božićne kuglofe.
Sastojci za 8 komada:
100 g šećera
80 g maslaca sobne temperature
2 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
10 žlica mlijeka pomiješana s 1 žlicom ruma
120 g brašna
½ vrećice praška za pecivo
1 žlica kakaa
1/3 žličice cimeta
1/3 žličice đumbira
50 g nasjeckanog suhog voća (brusnice, orasi, lješnjaci)
Glazura:
120 g šećera u prahu
3 žlice vode
Priprema:
Pećnicu je potrebno zagrijati na 175 stupnjeva, a kalupe premazati maslacem ili uljem. Maslac i šećer miksati dok se ne spoje, zatim dodati jaja, a onda mlijeko s rumom pa brašno pomiješano s praškom za pecivo. Istodobno u čvrsti snijeg izmiksati bjelanjke. Smjesu sa žutanjcima razdvojiti na dvije, u jednu umiješati kakao, a u obje potom bjelanjke. To radite ručno. U bijelu smjesu umiješajte i nasjeckano suho voće. Žlicom puniti kalupe – malo bijeli dio, malo crni, da se prošara. Staviti peći cca 15-20 minuta, provjeravajte ovisno o pećnici.
Ukrasiti glazurom od šećera koju ste napravili od 120 g šećera u prahu i 3 žlice vode. Sve to zagrijati na vatri i miješati da ne zagori (na parnoj kupelji je najsigurnije ali ako ste vješti može i samo u lončiću). Glazuru staviti u prozirnu vrećicu, odrezati vrh i ukrasiti po želji.