Čuvena poslastica francuske kuhinje

Čim ovaj jednostavan recept jednom napravite sami, vjerujte, često ćete ga ponavljati

Profiteroli su klasični desert francuske kuhinje, koji se nalazi na svim jelovnicima francuskih restorana. Iako ih obožavam, pri samoj pomisli da ih sama napravim, odustajala sam, jer mi se sve to činilo jako kompliciranim. Danas više ne mislim tako :-). Iako možete kupiti gotovo tijesto, instant kremu i preljev, najbolji su kad ih napravite sami od početka do kraja.

Ne razlikuju se puno od princes krafni, pa ako imate omiljeni recept – iskoristite ga. Ni sama ne znam koja mi je kombinacija draža ona sa sladoledom, vrhnjem za šlag ili slastičarskom kremom s toplim čokoladnim preljevom. Odlični su i ako ih napravite dan unaprijed, pa ih onako hladne preliti čokoladom.

Ukoliko već niste, vrijeme je da ih isprobate, a to, sigurna sam, neće biti tek prvi i zadnji put.

Tijesto:

• 2dl vode
• 10dag maslaca
• 1 mala žličica soli
• 17dag brašna
• 4 jaja

Krema:

sladoled, vrhnje za šlag, žuta krema.

Čokoladni preljev:

• 2dl vrhnja za slag
•15 dag tamne čokolade

Maslac, sol i vodu zagrijtei dok se maslac ne rastopi. Dodajte brašno i miješajte dok se ne poveže u smjesu. Pustite da se malo ohladi, pa dodajte jedno po jedno jaje i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Žličicom rasporedite hrpice veličine oraha po masnom papiru.

profiteroli
Pecite 20 min na 190 Celzijevih stupnjeva. Kad se profiteroli ohlade napunite ih punjenjem po želji (sladoledom od vanilije, vrhnjem ili slastičarskom kremom), a zatim prije služenja prelijtetoplim preljevom od čokolade. I…. uživajte!