Klasik talijanske kuhinje u slavljeničkom ‘ruhu’

Za rođendan svoga sina pripremila sam panna cottu u stalkenim čašama, te ju ukrasila raznobojnim konfetima i lizalicama za male 'nogometaše'

Kada sam odlučila napraviti svoju prvu panna cottu, obzirom na to koliko volim čokoladu, logično je da sam se odlučila za takvu vrstu preljeva. Inače se kombinira i s preljevima od šumskog voća, višanja ili jagoda jer ih upravo oni čine pravim užitkom za nepce. i Naravno, najbolja je kada ju napravite sami.

Panna cotta je klasik talijanske kuhinje i zapravo znači ‘kuhano vrhnje’. Iako je prepoznatljiva po specifičnom načinu sreviranja, izvađena iz kalupa na tanjur, ja ju najčešće pripremam u staklenim posudicama i ukrašavam po prigodi (tematski rođendan, blagdani ili dosadno nedjeljno poslijepodne :-)).

Najbolje od svega je što ne zahtjeva posebno kulinarsko umijeće, pa nema izgovora da ne napravite svoju panna cottu već danas i uživate u slatkom osvježenju.

Sastojci:

• 150ml mlijeka
• 400 ml slatkog vrhnja (mlijecnog, nikako biljnog tipa)
• 2 žlice šećera u prahu
• mahuna vanilije ( može i vanilin šećer)
• želatina

Priprema:

Slatko vrhnje, mlijeko, šećer i vanilin šećer grijati do vrenja, maknuti s vatre i dodati želatinu (prah ili listići) koju smo prethodno namočili u malo vode. Miješati dok se ne počne zgušnjavati. Uliti u posudice navlažene vodom ohladiti i staviti u frižider preko noži.

Preljev:

• 20 dag čokolade otopiti u 200 ml vrhnja pa uliti u čašice prije nego što ih stavimo hladiti
• šumsko voće prokuhati sa 2 žlice šećera i preliti desert nakon hlađenja.