Ako zbog nečega volim proljeće onda su to šparoge. Ljubav je pala na prvi pogled. Iako sam tek naknadnom pameću shvatila da su najbolje one ubrane po livadama, to i dalje ne umanjuje moju opsjednutost ovom namirnicom u svim oblicima, a koristim je kad god stignem. Nije ni čudo da mojima kod kuće, također obožavateljima šparoga, ipak na kraju dosade jer ih u jednom trenutku nekontrolirano počinjem stavljati u sve što radim. No priču o šparogama ovoga ću puta vezati uz moje kolege koji su mi tijekom profesionalnog života postali i prijatelji.
Kroz moj život, kao i mnogih, prošlo je na tisuće ljudi. Od obitelji, prijatelja, poznanika, slučajnih putnika. Interakcija sa svima različita. Samo neki od njih zadržali su se dovoljno dugo da i danas uživam u njihovom društvu.
Novinarski posao nije lak, doslovno svoj staž provedeš na cesti čekajući da se nešto dogodi (asocijacija je neizbježna :-)). Tijekom tih stajanja i čekanja, sjedenja po kavama odmakneš se i od tema koje su vas spojile. Priča krene u smjeru kuće, partnera, djece, hobija, kuhanja, čitanja. Shvatiš da ljudi koji te okružuju dijele neka tvoja razmišljanja, smiju se istim šalama, potreseni su istim događajima. Malo po malo i kave više nisu samo dio zadatka. Postanu dio života i lijepih poslijepodneva. Jedno takvo bilo je obilježeno šparogama. I smijehom… Stoga hvala Tihani jer je mislila na nas u Zagrebu dok je u svojoj Rijeci brala šparoge <3.
Juha od šparoga
Sastojci:
1 vezica debelih šparoga (6-7) – ako radite s divljima – 20-ak
1 kuhani krumpir – veći
4 režnja češnjaka
1 manji crveni luk
3 dcl vrnja za kuhanje
sol
papar
kopar
maslinovo ulje
Priprema:
Šparoge oprati i skuhati u 1/2 l vode. Skuhati 1 krumpir ali u posebnom lončiću. Na kockice narezati luk i češnjak i na tavi propirjati na maslinovom ulju. Ubaciti šparoge i krumpir, propirjati pet minuta i potom uliti polovicu vode u kojoj ste skuhali šparoge.
Kuhati dok ne omekša i začiniti solju, paprom i koprom. Potom izmiksati štapnim mikserom. Vratiti ponovno na kuhanje i uliti ostatak vode. Doliti vrhnje za kuhanje i zakuhati do vrenja. I to je to ;-)!