Sjećate li se mirisa svoga djetinjstva? Moje prve asocijacije su – pileća juha bake Lucije iz koje su uvijek virile noge, a njena je kuća po juhi mirisala već na prvoj stepenici. Druga asocijacija je
kopar u varivu od tikvica bake Dragice. Treća: korica limuna u tijestu, zatim miris toplog mlijeka (a znaš da ima kožicu) pa miris cimeta i jabuka…
Nedostaju mi moje bake, često ih se sjetim, pogotovo kada kuham. Onog mirisa kada razvlačiš tijesto za pite. Nevjerojatan povratak u prošlost. Imam 5 godina i gledam baku kako oklagijom tijesto veličine stolnjaka baca u zrak, a ono se udvostruči bez da pukne. Onog mirisa limuna kada se budim kod druge bake i znam da radi kolače. A ona i teta Lepa umiru od smijeha…
Nevjerojatno kako su svi ti mirisi intenzivniji danas nego tada. Valjda od čežnje… Da mi je samo još jednom sjesti za one stolove i pojesti komad zeljanice, bijele pite ili prhke pite od jabuka? E baš te od jabuka… Da je izvadim iz vitrine jer ‘to je onda kad netko naiđe’….
Danas, u mojoj vitrini stoji jedna pita od jabuka. Potpuno drugačija od onih koje su radile moje bake, a miris identičan. Znam da bi je ‘lajkale’ ;-)
Američka pita od jabuka
Za prhko tijesto potrebno vam je:
- 200 g oštrog brašna
- 200 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- 4 žlice šećera
- prstohvat soli
- prašak za pecivo
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 1 velika žlica kiselog vrhnja
- ribana korica limuna
Pomiješati sve suhe sastojke i zatim miksati s maslacem. Dodati jaje i žumanjak kada se smjesa umiješa. Kada dobijete glatko tijesto dodajte žlicu kiselog vrhnja i ribanu koricu limuna. Tijesto potom podijelite na dva dijela i zamotajte u prozirnu foliju i ostavite pola sata u frižideru.
Za to vrijeme pripremite jabuke:
- 1 kg jabuka
- 1/2 dcl vode
- sok od 1/2 limuna
- 3 žlice šećera
- 1 žlica gustina
- 100 g maslaca
- cimet
Ogulite jabuke i nasjeckajte ih na kockice. Prodinstati na maslacu, dodati šećer, zaliti vodom. Kada jabuke omekšaju dodajte gustin, cimet i limun. Dinstajte dok ne dobijete gušću smjesu , trebat će vam negdje 10 do 12 minuta, ali budite cijelo vrijeme uz jabuke i miješajte ih kuhačom da se smjesa ne zalijepi.
Kada je tijesto odmorilo izvadite ga iz frižidera. Pripremite okruglu posudu za quiche koju ste premazali uljem. Razvaljajte prvu polovicu tijesta i staviti je u posudu. Onaj ostatak tijesta koji ostane visiti nemojte odrezati. Vilicom probodite tijesto i stavite nadjev. Razvaljajte i drugu polovicu tijesta kojom možete ili samo prekriti pitu te je gore izbosti vilicom ili tijesto narezati na trake i napraviti nekoliko ovakvih zvjezdica, isplesti mrežu i ukrasiti. Onaj ostatak koji vam je visio, a ne treba biti dulji od visine posude zavrnite prema unutra tako da gornji dio pite zapravo pričvrstite da se ne miče.
Pećnicu zagrijati na 200 stupnjeva, a prije pečenja pitu premažite maslacem. Pecite oko 20-ak minuta.
Poslužite na tanjuru, s kuglicom sladoleda od vanilije. I sjednite s bakom. Ili nekome ispričajte priču o bakama i njihovoj kuhinji. :-)