Kraj je godine i red je da podvučemo crtu pod prošlu. Kod mene ovako: red tuge, tri reda veselja, dva reda poslovnih obveza, a opet sve to preliveno ljubavnom glazurom. Kad bi se godina mogla napraviti u obliku slastice bila bi to neka koja bi, kad je vidiš, izgledala slatko, na prvi ugriz takva i ostala, a na drugi bi osjetio gorčinu. Ok čini se da sam opisala griotte. A te ‘slatkiše’ nikad nisam shvaćala. Alkohol umotan u čokoladu i kandirana višnja. Sorry nije moj stil. Ja sam više bila – jaffa. Ta naranča je bila točno onakav dio ‘gorčine’ koji sam htjela u slatkišu, ali i u životu. Iz djetinjstva se osim jaffe najčešće sjetim i bananka – taj mi je slatkiš uvijek znala ‘tutnuti’ baka. I dan danas ga volim. I dan danas je se sjetim.
Drugi slatkiš koji mi pada na pamet su – jadro keksi. Nisam ih mogla shvatiti. Čemu taj red čokolade pa onda ona neka vanilija. Danas kad gledam svoju djecu i kako im je sve dostupno dođe mi čak i malo žao. Ja tu pišem o nekim slatkišima iz djetinjstva koji i danas imaju neko značenje za mene, a one pojedu čokoladu koju su naručile, koja im se sviđa i više o njoj ne razmišljaju. Osim kad je ponovno žicaju.
Sjećam se kako su prije naši starci išli u Leibnitz u šoping i uvijek sam to putovanje zamišljala kao da idu u grad Djeda Mraza. Vraćali bi se s punim vrećicama. Sjećam se da sam tih dalekih 80-tih prvi
put vidjela ananas i mislila da je svjetsko čudo. Svima sam ispričala da ga imam doma. Poslije se osušio od tolikog gledanja, nismo ga stigli ni pojesti.
Danas mojim kćerima takva priča izaziva svjetsko čudo budući da je njima pod normalno da prstima tipkaju po ekranu mobitela ili tableta. Sve u svemu te neke sitnice iz djetinjstva odrede te pa i dan danas kad uđeš u dućan, umjesto da kupiš neke nove fine slatkiše, uvijek se vratiš onome što najviše voliš. Pa onda jednog dana odlučiš i u svojoj kuhinji proizvesti taj okus. Baš taj.
Jaffa kocke
Za biskvit vam je potrebno:
4 jaja
180 g šećera
1 dcl mlijeka
2 dcl ulja
200 g glatkog brašna
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
Uz to pripremite još:
2 naranče
žlicu gustina
1 punu žlicu šećera
marmeladu od marelica
100 g šećera i dcl vode
i za glazuru:
200 g čokolade za kuhanje
150 g margarina ili maslaca
1 žlicu ulja
Priprema biskvita:
Istući snijeg od bjelanjaka. Žumanjke miksati sa šećerom i vanil šećerom. Dodati mlijeko, ulje. Miksati. Brašno prosijati s praškom za pecivo i žlicu po žlicu dodavati u smjesu. Kad se sve poveže ručno umiješati snijeg. Biskvit staviti peći na 170 stupnjeva 20-ak minuta. Za to vrijeme pripremite naranču. Prvo ih dobro operite i naribajte koricu u lončić. Potom naranču ogulite i nasjeckajte na kockice. Probajte što je moguće više skinuti bijelu opnu. Kad je oguljena i narezana staviti je s koricom u lončić, dodati šećer i gustin. Ukuhati dok se smjesa ne zgusne, potom skinuti s vatre.
Kad je biskvit gotov pustiti ga da se ohladi, a potom ga prerezati na pola. Iz ove perspektiva prerežite ga tako da vam dolje ostane dvije trećine, a da gore skinete jednu trećinu. Donji biskvit premažite marmeladom od marelica. Gornji biskvit namrvite i prelijte sa 100 g šećera i dcl vode koje ste prije toga ukuhali. Prelijte i pripremljenu smjesu od naranče. Sve promiješajte vilicom i potom rasporedite po donjem biskvitu da sve prekrijete. Glazuru napravite od čokolade za kuhanje, margarina i žlice ulja i potom prelijte preko toga. Ostavite da se ohladi jedno sat vremena. Uživajte u svojoj domaćoj jaffici i sve najbolje u 2016. godini.