Punjene paprike na tajnoj adresi: kad terasa na selu postane ‘in’ mjesto u gradu

Živim 10 km od centra grada. Oko mene samo šuma. Zadnja kuća na brdu. Ne možeš vjerovati kakvo selo na 2 km zračne linije od Jelačićevog placa. Kad smo se doselili ovdje, sedam dana me držala temperatura. Nije da sam odrasla na Britancu ili već spomenutom trgu, nego sam doselila iz Velike Gorice. No, razlika je bila u tome što si u Gorici obavljao sve pješke – što dućan, što pošta, što banka, što odlazak bakama koje su nam tada bile blizu. Ovdje ako ne kupiš usput nešto, imaš se što voziti do prvog dućana.

Moja ‘žalost’ za kvartom trajala je prilično dugo. Smetala mi je tišina. I ptice. Zašto cvrkuću? Ali non stop… No i tome je došao kraj. Jer s dvoje djece koje možeš pustiti da neometano šeću selom, realno 10 km od grada imam raj na zemlji.

Naši prijatelji već su navikli da živimo ‘daleko’ ali na tjednoj bazi navrate barem na kavu. Ljetni mjeseci idealni su ovdje jer je četiri stupnja hladnije nego u gradu. Naša terasa postala je ljetno in mjesto. Ipak, priznajem, fali mi kvart pa čak i zgrada ponekad. Ima to svoje čari. Kako smo živjeli na zadnjem katu, svaki je pričao svoju priču pogotovo onu gastronomsku. Susjeda Branka voljela je pržiti luk dok ne zagori, kod susjede Marije uvijek je mirisalo na kelj, kod susjeda Bože svaki drugi dan pekli su se čevapčići na balkonu.

Najbolji su bili oni dani kad osjetiš miris punjene paprike i nadaš se da dolazi iz tvog stana. Jedno od najboljih ljetnih jela ovoga je tjedna posluženo i na mojoj, seoskoj terasi.

Punjene paprike

Od namirnica je potrebno:

  • 80 g miješanog mljevenog mesa
  • 2 srednje glavice luka – nasjeckane sitno
  • 2 češnja sjeckanog češnjaka
  • 1 žličica mljevene paprike
  • 8 žlica riže
  • sjeckani peršin
  • 12 komada paprika babura (manjih)
  • Ulje, brašno
  • Celer list grana
  • Koncentrat rajčice
  • Sol/papar – po želji (probajte malo meso)
  • Voda

Priprema:

U veliku posudu izmještajte meso, luk, češnjak, mljevenu papriku, sjeckani peršin, rižu. Posolite i popaprite i probajte kako biste vidjeli jel’ dovoljno. Paprike očistite tako da nožem maknete peteljku i izvadite koštice. Dobro ih operite. Smjesom napunite paprike. U veliki lonac stavite malo ulja i prepržite brašno – ovisno o tome kakvu gustoću želite stavite više ili manje. Ja stavim negdje 4 žlice ulja i 2 žlice oštrog brašna. Zalijte malo vodom pa miješajte da se ne stvore grudice. Ubacite koncentrat rajčice – stavim oko 2,5 dcl. Pričekajte da malo zakuha i stavite vode ne previše jer morate staviti i paprike. Kada ubacite paprike vidite je li vam gustoća umaka prihvatljiva, ako je – poklopite, ako nije dodajte po želji još malo vode ili koncentrata. Ubacite grančicu celera. Kuha se oko sat i pol u loncu na srednjoj vatri. Uz punjene paprike možete napraviti pire.punjene paprike