Sir i borovnice za savršenu ljetnu tortu

Sigurno ste čuli za izraz ‘sezona kiselih krastavaca’ – novinarski: sezona godišnjih odmora kada prestaju političke ili gospodarske aktivnosti, nema toliko ozbiljnih tema, novinari se bave više žutilom i trivijalnim stvarima. U Hrvatskoj ove godine toga ne bi trebalo biti. Naime, 11. rujna idemo na izbore, počeli su teći izborni rokovi, do 13. kolovoza svi oni koji se žele natjecati trebaju predati kandidacijske liste. Nakon toga počinje izborna kampanja, koja je, naravno, već počela pa se zapravo o toj sezoni ‘kiselih krastavaca’ doista ne bi trebalo govoriti ove godine u kontekstu hrvatskog novinarstva.

No čini se da novinari ipak za tom sezonom ‘kiseliša’ žale. Jer ljeto nam je ionako ‘uzdrmano’, vruća politička jesen pred vratima, logorovanja pred strankama neminovna. Govorim to zbog činjenice da nam je prošloga vikenda udarna vijest na svim televizijama, radijskim postajama, portalima, nekim novinama bila gužva na hrvatskim cestama koja se predstavljala kao kaos. A tako strašno – realno – baš i nije bilo. Ako se prisjetite, 15 dana prije ovog udarnog vikenda, zbog bure je bio zatvoren jedan dio autoceste, a kolone su bile i 50 km.

Što je onda nama novinarima kad nam valjda nakon kusur godina doista ne treba ‘pumpanje’ tema jer ih, kad je riječ o politici, imamo i na pretek? Možda je samo riječ o tome da se ne želimo pomiriti s
tim da sezone trivijalnosti ove godine neće biti. Pa smo jednostavno htjeli malo ‘zavrtiti’ (kako mi to volimo reći) oko gužvi i kolona. U svakom slučaju – zavidjela sam svima koji su se, ili nisu, u tim kolonama našli, a bili su na putu prema Jadranu. Počeo je prvi tjedan u kolovozu, a ja mora još vidjela nisam. Kiseljenje u Zagrebu. Depresija na najjače. Trebalo mi je slatko.

DSC_0788

Torta od sira i borovnica

Mislim da sam već nekoliko puta spomenula kako nisam čokoladni tip – sir, voće, to su moje slastice. Pa sam ih odlučila – pomiješati.

Za tijesto je potrebno:

  • 250 g brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 80 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • ribana limunova korica (jedan limun)
  • 150 g omekšalog maslaca

Priprema:

Brašno prosijati zajedno s praškom za pecivo. Dodati šećer, vanilin šećer, sol, jaje, limunovu koricu i omekšali maslac. Umijesiti tijesto i ostaviti ga minimalno pola sata u hladnjaku. Kada se tijesto odmorilo, razvaljati ga, dio (lopticu veličine šake) ostaviti za kasnije. U slučaju da vam razvaljano tijesto ne bude kompaktno kada ga premjestite u kalup, nema veze, samo ga treba ‘pokrpati’. Tijesto dakle staviti u kalup, s malo višim rubovima koji se mogu spustiti kada se stavi nadjev.

DSC_0843

A za nadjev je potrebno:

  • 1 puding od vanilije
  • 500 g svježeg sira
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 150 g maslaca
  • 150 g borovnica svježih pomiješanih s žlicom šećera

Priprema:

Miksati sir s pudingom (znači praškom), šećerom… Dodavati jedno po jedno jaje i potom rastopljeni maslac. Umiješati borovnice. Sve uliti u pripremljeno tijesto u kalupu i spustiti rubove prema nadjevu. Staviti u pećnicu na 180 stupnjeva, nakon 20-ak minuta izvaditi nakratko i naribati ostatak tijesta po torti kako bi se stvorila hrskava korica.

DSC_0817