Snježni kolač od sira i crveni nosovi

Dio Hrvatske ovih je dana zabijelio snijeg. Zimogrozna kakva jesam prva je pomisao bila – samo da ne padne u Zagrebu (jer radim), a druga – ok može idući vikend. U jednom trenutku života snijeg je prestao biti ‘moj đir’. Ne znam točno kada se to dogodilo, ali znam u kojem se trenutku ‘u đir’ vratio. Sjećam se da smo se kao klinci znali satima igrati na snijegu. Imali smo neko brdo u kvartu i doslovno bi ga izlizali dok se ne bi počela nazirati trava i dok ga ne bi potpuno uprljali od blata. Takvi uprljani i mokri otišli bi kući, obukli pidžame i nosom crvenim od hladnoće, zalijepljenim za prozor ponavljali isto “samo da do sutra padne, samo da do sutra padne”.

Odjednom je to vrijeme prošlo, imam 24 godine, nemam pojma što je bilo između i u kojem trenutku je snijeg postao smetnja. Znala bih se tih doživljaja sjetiti tek kad bi povremeno, usred zime, srela nekog od svojih susjeda vršnjaka, kada bi pogledali prema onom brdu, slegnuli ramenima i otišli svojim kućama uz nezaobilazno – “e fakat moramo na cugu”.

No baš tu negdje u tim srednjim dvadesetima sjećam se snijega koji je pao u Velikoj Gorici. Idilično je bilo s petog kata gledati snijegom okovane ceste. Mislim da je to sestri i meni bila zadnja zima da smo skupa u roditeljskom stanu. Taj snijeg na koji smo nas dvije te večeri izašle nikad neću zaboraviti. Imam ga i na fotografijama.
Zima koja je došla godinu dana kasnije bila je s Njim. I tu zimu imam na fotografijama. I svih 12 iza te. Fotografije su počele krasiti i naše kćeri. Zima je postala ‘naš đir’. Brdo iznad naše kuće svake je zime izlizano od spuštanja, ne prestajemo dok se ne počne nazirati trava i dok ga ne uprljamo od blata. Onda tako mokri i uprljani upadamo u kuću, oblačimo pidžame. Cure nosovima crvenim od hladnoće, zalijepljenim za prozor ponavljaju – “samo da do sutra padne”, On se smije, a ja… Ja radim kolače. Kolače koji podsjećaju na snijeg.

DSC_0190

Prhki kolač ili pita od sira

300 g brašna
100 g šećera
2 žumanjca
150 g margarina
prstohvat soli
1 prašak za pecivo
korica cijelog limuna
1/2 dcl mlijeka
1 žlica vrhnja

Brašno prvo izmiješati s praškom za pecivo, zatim s margarinom. Dodati dodati šećer, žumanjce, mlijeko, vrhnje, sol, naribati koricu limuna. Razdijeliti na dva dijela, zamotati u foliju i ostaviti malo u frižideru.

Za to vrijeme napraviti kremu od sira za koju vam je potrebno:

3 bjelanjka
1 žumanjak
600 g svježeg sira
150 g šećera
sok od pola limuna

Napraviti snijeg od bjelanjka, za to vrijeme izmiješati sir, šećer i žumanjak sa sokom od pola limuna. Smjesa se mora sjediniti, najbolje je da je miksate. Kada dodajete bjelanjke, umiješajte ih kuhačom.

Pečenje:

Posudu za pečenje namazati uljem, staviti papir za pečenje. Razvaljati jedan dio tijesta, staviti na dno, ispikati vilicom. Rasporediti preko toga kremu. Razvaljati drugi dio tijesta i staviti preko toga, također ga malo ispikati s vilicom. Peći na 180 stupnjeva 30 minuta. Kad je gotovo, pustiti da se malo ohladi (ako odolite) i posuti šećerom u prahu.

DSC_0181