Donosimo vam recept za paradižot gastroblogerice Gabriele Ključe
U većini krajeva tajna paradižota krije se u tradicionalnom receptu, a naziva se još i šnenokle ili zličnjaci. Kod Engleza je to Floating islands (putujući otoci), Francuza Les oeufs à la neige (jaja u snijegu), a Njemci ga nazivaju Schnee-eier (snježna jaja).
Koji god naziv ovoj poslastici dodijelite ona je na kraju jedinstvena, lagana, jednostavna i preukusna. Stoga vam gastrobogerica Gabriela Ključe, autorica divnog bloga ‘Kod Gabriele’, predlaže da ga već danas napravite, jer za nju su potrebna samo četiri sastojka.
A to su:
- 4 bjelanca
- 4 žumanca
- 4 žlice šećera
- ½ litre mlijeka
- 150 g petit beurre keks
Priprema:
Žumance sa šećerom miksajte do guste smjese. Mlijeko stavite u lonac i pustite da zavrije. Napravite čvrsti snijeg od bjelanaca, te ih žlicom odvajajte u uzavrelo mlijeko. Nakon pola minute ih okrenite na drugu stranu dok se ne poveća volumen. Pjenaste kuglice slažite u zdjelu koju ste prethodno obložili slomljenim keksom. U preostalo mlijeko dodajte smjesu žumanaca i šećera miješajući dok se ne zgusne. Gotovu kremu prelijte preko kuglica od snijega i stavite u hladnjak na dva-tri sata.
Ovu poslasticu možete obogatiti raznim aromama kako biste dobili intenzivniji ukus deserta. Gabrielin savjet je da dodate par kapi limunovog soka u snijeg bjelanaca, mlijeku dodate bourbon vaniliju, a na kraju paradižot ukrasite listovima tamne čokolade. Ovo delicija puna ljubavi podsjeća na bezbrižno djetinjstvo.
Ostale Gabrieline recepte potražite na njezinom blogu ‘Kod Gabriele’.
Komentari