Dolmade – sarmice u listovima vinove loze

Donosimo vam recept za Dolmade s grčkom salatom - sarmice u listovima vinove loze, koje su klasik grčke kuhinje

Sastojci za 4 osobe:

• 200 g mladih listova vinove loze
• 1 glavica luka
• 6 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
• 150 g riže dugačkog zrna
• po 1 vezica peršina, kopra i metvice
• 1 limun
• sol
• papar

Salata:
• 400 g cherry rajčica
• 1 krastavac
• 1 šaka crnih maslina bez koštica
• ½ oguljene glavice crvenog luka
• 2 žlice maslinova ulja
• 1 žlica crvenog vinskog octa
• sol
• svježe mljeveni papar
• 150 g feta sira
• 3 žlice nasjeckanog kopra

Priprema:

1 S listova vinove loze odstranite peteljke. Listove zatim prelijte kipućom vodom, a po potrebi ih možete i kratko prokuhati, kako bi omekšali.

2 Luk nasitno nasjeckajte pa prepržite na 1 žlici ulja. Isperite rižu pa je dodajte u tavu s lukom. Dolijte 2 šalice vode, dodajte nasjeckano začinsko bilje, posolite i popaprite. Kuhajte dok riža ne upije vodu.

3 Na radnu ploču stavljajte jedan po jedan list. U sredinu lista stavite hrpicu ohlađene riže, a zatim smotajte listove počevši od peteljke. Kada stignete do pola, preklopite bočne rubove prema unutra pa nastavite s motanjem.

4 Manji lonac obložite preostalim listovima, na koje zatim položite
smotane sarmice. Zalijevajte preostalim uljem, limunovim sokom i vodom sve dok sarmice ne budu u potpunosti prekrivene. Posolite, otežajte tanjurom okrenutim naopačke pa pirjajte na laganoj vatri dok voda ne ishlapi.

5 Rajčice prerežite na četvrtine, a krastavac ogulite i narežite na kockice pa ih pomiješajte s maslinama i tankim kriškama luka. U ulje umiješajte vinski ocat, sol i papar pa tako pripremljenu smjesu pomiješajte sa salatom. Na kraju dodajte sir narezan na kockice i nasjeckani kopar. Poslužite s ohlađenim sarmicama.

Komentari