Francuz, kruh ispod peke, štruca... Bez obzira na to koji kruh volite, najbolji je onaj koji sami ispečete. Kako napraviti domaći baguette
Sastojci: 1 kg brašna • 30 g svježeg kvasca • 4 dl vode • 1 bjelance • sol • sjemenke
1. Kvasac razmrvite u malo tople vode. Pomiješajte ga sa žlicom brašna i ostavite da odstoji 15-ak minuta.
Od vode, brašna, soli i kvasca umijesite glatko tijesto.
Tijesto prekrijte krpom i ostavite ga se diže na sobnoj temperaturi nekoliko sati.
Kad se volumen tijesta udvostruči (tijesto od bijelog brašna najbrže će se dignuti), još ga malo promijesite te od njega oblikujte baguette. Prije no što kruh stavite u pećnicu, pospite ga sjemenkama i ostavite ga još neko vrijeme na pobrašnjenom limu za pečenje da se diže. Pecite ga u zagrijanoj pećnici oko 20 minuta na 220 °C.
Savjet više: Kad kruh bude pečen, možete ga premazati smjesom od bjelanca i 3 žlice vode. Kruh također možete posuti sjemenkama (stavite ih prije pečenja u pećnicu na već oblikovani baguette), ali i sjemenke ili zrna kukuruza možete izravno zamijesiti u tijesto. Umjesto svježeg kvasca možete upotrijebiti instant, olakšat će vam pripremu, no znalci kažu da pivski kvasac kruhu daje bolju aromu i miris. Za kilogram brašna treba otprilike 30 g pivskog kvasca te oko 4 dl vode. Sol se dodaje po želji, no da kruh ne bi bio bljutav, na kilogram brašna treba staviti 15 g soli.
Komentari