EU projekt koji promiče potpuno drugačije slastičarstvo!

U Zagrebu se 19. siječnja, u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb održala početna konferencija u sklopu EU projekta 'Slatka dijetetika' koju Učilište provodi u suradnji s partnerskom udrugom Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru natječaja 'Jačanje kapaciteta ustanova za obrazovanje odraslih-faza II'

Ideja je nastala uslijed sve većih zdravstvenih oboljenja populacije i sve veće rastuće svijesti o značenju pravilne prehrane. Pučko otvoreno učilište Zagreb i Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma začetnici su koncepta o stvaranju potpuno novog zanimanja – slastičara specijalne dijetetike. U okviru projekta 15 nezaposlenih kuhara, slastičara i nutricionista postat će pioniri u novom zvanju. Cjelokupan program usavršavanja polaznika izvodit će Pučko otvoreno učilište Zagreb, koristeći najsuvremeniju slastičarsku opremu i uređaje, a polaznici će pri stjecanju novih kompetencija imati mogućnost učenja na daljinu. Silvija Mršić, voditeljica projekta u sklopu programa predviđa i usavršavanje nastavnika pa će se tako kompetencije iz suvremenih metoda u obrazovanju odraslih steći čak dvadeset nastavnika, a sedam će nastavnika biti osposobljeno za prijenos znanja i vještina iz općih i stručnih predmeta polaznicima ovog novog programa. U postupku izrade standarda zanimanja i standarda kvalifikacije ovog zvanja (sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru) sudjelovat će potencijalni poslodavci da bi se završetkom ove edukacije stekle upravo one kompetencije, znanja i vještine koje se traže na tržištu rada.

Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb
Ivan Šutalo, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zagreb

Novi stručnjaci slastičari specijalne dijetetike promijenit će tradicionalnu percepciju šire javnosti o konzumiranja slastica, pa će tako slatki zalogaji, koji uglavnom sadrže uobičajene nutritivno siromašnije sastojke poput rafiniranog šećera, bijelog brašna, time i glutena te potencijalne alergene poput jaja, mlijeka i orašastih plodova, moći biti zamijenjeni novim slasticama koje će sadržavati sastojke pogodnije za različita zdravstvena stanja. Predsjednica partnerske udruge Karmen Matković Melki prezentirala je što u praksi znači slatka dijetetika, a svi sudionici konferencije kušali su zdrave slastice.

Zbog sve većeg porasta broja osoba koje iz različitih razloga iskazuju potrebu za posebnim i drugačijim oblicima prehrane (različita oboljenja, od dijabetesa, dislipidemije, intolerancija i alergija na hranu celijakija, do veganskog, vegeterijanskog ili drugih alternativnih načina prehrane), slastičari specijalne dijetetike naći će zaposlenje u slastičarnicama, restoranima, hotelima, bolnicama, učeničkim, studentskim i domovima za starije osobe, dječjim vrtićima, školama, fakultetima i različitim drugim ustanovama. Veliki potencijal zapošljavanja ovih stručnjaka otvara se u gastronomskom turizmu i zdravstvenom turizmu gdje ciljane skupine gostiju imaju sve veću rastuću svijest o značenju pravilne prehrane i zdravijih prehrambenih odabira.

Recepti s nutricionistički izbalansiranim kolačima bit će dostupni svim zainteresiranima jer se krajem 2016. godine u finalnoj fazi projekta očekuje predstavljanje Priručnika za izradu dijetetskih slastica i u digitalnom obliku.

Komentari