Francuska juha od luka

Francuska juha datira još iz 18. stoljeća

Prvu francusku juhu od luka osmislio je kralj Luj XV., koji je bio veliki obožavatelj lova i jednom je prigodom odlučio predahnuti od napora i nešto pojesti u lovačkoj kući. No sve što su pronašli tada bili su maslac, luk i šampanjac. I od tih su sastojaka napravili juhu koja je
danas nešto izmijenjena, tj. dodani su joj još sir i kruh kao prepoznatljiv element.

Sastojci:

• 1 l jake goveđe juhe
• 2 dl bijelog vina
• 50 dag luka
• 6 dag maslaca
• francuski kruh (suhi)
• 3 češnja češnjaka
•sol, papar
• 100 g sira

Priprema: 

Narežite luk na sitne komadiće te ga prepržite na maslacu dok
ne dobije svjetložutu boju. Dolijte bijelo vino, kratko prokuhajte
i dolijte goveđu juhu. Kuhajte 20 minuta. Dodajte sol, papar i nasitno nasjeckani češnjak. Juhu poslužite s kockicama kruha te obilno pospite sirom i zapecite u vrućoj pećnici dok se sir ne rastopi.

Komentari