Gusta juha od cikle

Osim što ju možete ispeći pa uz sir jesti kao salatu ili ju pak skuhati, začiniti i spremniti za zimnicu, od cikle možete skuhati i juhu

Na blogu portala Journal.hr, pronašli smo recept za juhu od cikle tzv. ‘superjuhu’.

profimedia-0257591313

Sastojci za 4 osobe:

3 veće cikle (isjeckane na kockice)
1 glavica luka (sitno sjeckanog)
2 češnja češnjaka (sitno sjeckanog)
500 ml temeljca od povrća
500 ml vode (ako želite gušću juhu, smanjite količinu vode)
Komadić svježeg đumbira, naribanog ili 1 žličica suhog
Sol, papar
Maslinovo ulje
Kiselo vrhnje

Priprema:

Na maslinovom ulju propržite ciklu par minuta pa dodajte luk, češnjak i đumbir. Izmješajte i pržite minutu/dvije. Začinite i ulijte temeljac i vodu. Poklopite i kuhajte dok cikla nije skuhana (oko 20 minuta). Kada je cikla kuhana, sklonite s vatre i izmiksajte štapnim mikserom. Vratite na pećnicu, još kratko kuhajte, par minuta i sklonite s vatre. Poslužite vruće sa žličicom kiselog vrhnja.

Nikako ne propustiti konzumirati ciklu obzirom da obiluje željezom i pravi je ‘rudnik’ minerala kao što su magnezij, kalij, kalcij, magnezij, željezo i sumpor. K tome sadrži i vitamine iz skupine B te vitamin C zbog čega je odličan izbor za trudnice. Pigment koji cikli daje crvenu boju, antocijan, djeluje na suzbijanje zloćudnih bolesti, odnosno smanjuje stanice tumora te pomaže u obnovi napadnutog tkiva. Ako se redovito konzumira, cikla može pomoći i za snižavanje povišenog krvnog tlaka. Sok od cikle bogat je nitratima, spojevima dušika koji smanjuju potrošnju kisika kod napora. Također, cikla je sjajna namirnica ako se odlučite za detoksikaciju organizma, obzirom da potiče rad jetre. K tome se preporučuje i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima.

 

 

Komentari