Ovaj novi trend u kuhanju pravi je hit među najpoznatijim gastro blogerima, no pritom nije riječ o kuhanju variva ili juha, već jela koja se jedu vilicom. Uživajte u praktičnom i jednostavnom kuhanju i štedite vrijeme!
Kuhati tjesteninu i sastojke za umak istovremeno u jednom loncu? Zvuči prejednostavno da bi bilo istina. Ipak, vrijedi pokušati. Ne samo da se prlja manje posuđa već se štedi i na vremenu. Ovaj novi trend u kuhanju, poznat pod imenom ‘One-Pot-Pasta’, upravo je sada hit meu najpoznatijim gastro blogerima. Pritom se ne radi o varivima ili juhama s tjesteninom, kao što se možda na prvi pogled čini. Riječ je ustvari o tjestenini s raznim povrćem koja se jede vilicom i koja kuhajući se u sokovima od povrća upija predivne arome. Zvuči zaista odlično, zar ne?
Fusilli sa kukuruzom, grahom, paprikom, rajčicama i tikvicom
Sastojci za 2 osobe:
• 1 crvena i 1 žuta paprika • ½ tikvice • 1 luk • 250 g fusilla • 1 konzerva nasjeckanih pelata • 2 žlice maslinova ulja • po ½ žličice korijandra • kima • timijana i origana • 1 žlica slatke mljevene paprike • 1 žličica curryja • sol, papar • mljeveni čili • 1 konzerva kukuruza • 600 ml povrtne juhe • 1 konzerva graha
Priprema:
1 Papriku narežite na široke trake, tikvice i luk narežite na veće kocke.
2 Tjesteninu te sve pripremljeno povrće stavite u jednu posudu.
3 Dodajte u posudu rajčice, maslinovo ulje, začine, kukuruz i povrtni temeljac. Promiješajte i zakuhajte. Pokrijte posudu poklopcem te na laganoj vatri kuhajte 10 do 15 minuta odnosno dok tjestenina ne omekša. Povremeno promiješajte.
4 Kratko prije kraja dodajte grah. Tjesteninu poslužite u dubokom tanjuru.
Linguini sa šampinjonima, lukom, brokulom, graškom i sirom
Sastojci za 2 osobe:
• 1 luk • 100 g šampinjona • 2 režnja češnjaka • 250 g linguini tjestenine • ½ veće brokule • sol • papar • mljevena paprika • 600 ml vode • 150 g zamrznutog graška • 220 ml vrhnja • 1 žlica limunove korice • sok ½ limuna • tvrdi sir za ribanje • vlasac • peršin • parmezan po ukusu
Sastojci:
1 Luk i šampinjone narežite na ploške, režanj češnjaka oljuštite i nasjeckajte na sitno. Linguine, luk,
šampinjone, češnjak, brokulu te sol, papar i mljevenu papriku stavite u posudu te zalijte vodom.
2 Uz povremeno miješanje kuhajte 8 do 12 minuta. Zatim dodajte grašak i kratko ga kuhajte. Po potrebi
ocijedite višak vode pa dodajte vrhnje i dobro promiješajte. Zatim pospite limunovom koricom, pokapajte sokom te naribajte tvrdi sir.
3 Tijesto poslužite u dubokim tanjurima, ukrasite ga nasjeckanim vlascem i peršinom te po ukusu pospite parmezanom.
Komentari