Originalna mozzarella izrauje se od bivoljeg mlijeka, a ova od kravljeg nešto je blažeg okusa. Da bi vam uspjela ova ‘homemade’ varijanta, morate biti vrlo precizni u mjerenju temperature
Prava originalna mozzarella radi se od bivoljeg mlijeka. Mozzarrella napravljena od kravljeg mlijeka nešto je blažeg okusa.
Ovako se izrađuje: za 400 g mozzarelle u posudu stavite 3,5 l pasteriziranog (ne homogeniziranog) punomasnog mlijeka. U 250 ml hladne vode otopite 1,5 žličice limunske kiseline. Zagrijte mlijeko na 32 stupnja. Nakon desetak minuta mlijeko će se skrutiti. Lonac skinite s vatre. Pomiješajte 1/3 žlicice tekućeg sirišta s jednom šalicom vode pa to ulijte u mlijeko. Ostavite 25 minuta da odstoji. Mlijeko narežite nožem na kocke. One će plivati u sirutki. Sada zagrijte sirutku na 43 stupnja pa maknite s vatre. Izvadite komade sira i cijedite ih u cjedilu. Pritom sačuvajte sirutku i ponovno je stavite u lonac. Dodajte 4 žličice morske soli i zagrijte na 77 stupnjeva. Polovicu komada sira stavite u metalno sito i držite u sirutki 1 minutu. S gumenim rukavicama na rukama, razvlačite sir (poput gline) te ga preklapajte kao da mijesite tijesto. Zatim ga ponovno stavite u sirutku na 1 minutu i ponovite postupak razvlacenja. Uronite treći put u sirutku i oblikujte loptice različitih veličina (po želji). Isto ponovite i drugim dijelom ocijeđenog sira.
Top 3 marinade
Kao snack uz baguete poslužite mozzarellu u ove tri marinade:
• bosiljak, ulje, mljeveni bademi i ocat
• jogurt, limun, ulje, tabasco, sol, šećer i papar
• nasjeckani pelati, češnjak, luk, maslinovo ulje i narančin sok (pirjan desetak minuta)
Pečena mozzarella
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
• 25 g crnih maslina (bez koštica)
• 1/2 naribane narancine korice
• 20 g krušnih mrvica
• 15 listova bosiljka
• 4 mozzarelle
• 15 mini rajčica
• 1 režanj češnjaka
• 1 čili papričica
• 4 žlice maslinova ulja
Priprema:
1 Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Izmiksajte masline, narančinu koricu, krušne mrvice i nekoliko listića bosiljka.
2 Ocijedite mozzarellu, stavite je u vatrostalnu posudu. Po siru raspodijelite izmiksanu pastu. Rajčicu
operite te je stavite u vatrostalnu posudu s neoljuštenim češnjakom i čili papričicom. Sve pokapajte uljem i pecite oko 4 minute u pećnici. Poslužite s ostatkom bosiljka i baguete kruhom.
PO OSOBI: 455 KCAL
Komentari